Az ukrán erők egy Donyeck megyei település visszavételéről számoltak be

Az ukrán erők egy Donyeck megyei település visszavételéről számoltak be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (a háttérben középen) és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án, egy nappal a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése után (Fotó: MTI/EPA/Mikola Timcsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán 68. dandár arról számolt be vasárnap, hogy az ukrán hadsereg más alakulataival együttműködve, visszafoglalta az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Blahodatnét – írja az MTI. A település Bahmut közelében, a várostól mintegy tíz kilométerre északra fekszik. A Facebookon közzétett közleményében az ukrán dandár megjegyezte, hogy az orosz csapatok a végsőkig ellenálltak, de nem tudták feltartóztatni az ukrán erőket.

Volodimir Zelenszkij a BBC tudósítása szerint vasárnap hivatalosan is bejelentette az ukrán haderő orosz megszálló erőkkel szembeni ellentámadását. Az ukrán elnök közben aláírta azt a rendeletet, amellyel Ukrajna újabb 178 orosz állampolgárral – köztük az orosz alkotmánybíróság tagjaival – szemben vezetett be öt évre szóló szankciókat.

Mindeközben a kahovkai vízerőművet üzemeltető Ukrhidroenerho állami vállalat közleményében azt írta, hogy a létesítmény felrobbantása nyomán a Dnyeper folyónak az észak-krími csatornát tápláló szakaszán apadni kezdett a víz. A közlés szerint vasárnap reggel a kahovkai tározó szintje a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopol térségében 9,35 méter volt. A nap folyamán több mint egy métert, a robbanás óta pedig több mint hét métert csökkent a vízszint. A Dnyeper vízszintje Herszonnál jelenleg 4,18 méter és egy nap alatt 0,54 métert apadt.

A gát felrobbantásának hatásairól ebben a cikkben írtunk részletesen: