Egyre több nagyhatalom hátrál ki az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezetéből

Egyre több nagyhatalom hátrál ki az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezetéből

Gázpalackjuk feltöltésére várakoznak az emberek az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségének (UNRWA) elosztóhelyén 2023. november 30-án. (MTI/EPA/Haiszam Imad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy-Britannia leállítja a palesztinokok segélyezésével foglalkozó ENSZ-ügynökség támogatását, mert azt állítják, hogy a személyzet segített a Hamász támadásban – ez volt a címe a BBC szombat késő délutáni vezető anyagának, amely arról tudósított, hogy London is megvonja a támogatást az UNRWA-tól. Az Egyesült Királyság nem az első komoly nyugati donor, amelyik így tett, hasonló indokokkal eddig az Egyesült Államok, Kanada, Olaszország és Ausztrália is megvonta a támogatását.

A brit döntés azt követően született, hogy az ENSZ-szervezet bejelentette, több munkatársát is elbocsátotta, mivel azt állították róluk, hogy részt vettek a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász Izrael ellen 2023. október 7-én végrehajtott célzott támadássorozatában. A BBC szombaton arról írt, a brit kormány „megdöbbenéssel” fogadta az Izrael által felhozott vádakat.

A brit közszolgálati adónak nyilatkozott Izrael korábbi brit nagykövete, Mark Regev, aki arról beszélt, hogy információk szerint az UNRWA iskoláiban dolgozó tanárok „nyíltan ünnepelték” az október 7-i támadásokat. Az ausztrál származású izraeli diplomata utalt egy izraeli túszra is, aki szabadulása után azt mondta, hogy „egy olyan személy házában tartották fogva, aki az UNRWA-nak dolgozott”. – Van egy szakszervezetük, amelyet a Hamász irányít, és azt hiszem, itt az ideje, hogy az ENSZ kivizsgálja az UNRWA és a Hamász közötti kapcsolatokat – közölte Regev.

Az UNRWA-t még 1949-ben hozták létre, hogy egészségügyi, oktatási támogatást nyújtson és egyéb humanitárius tevékenységet folytasson a Gázai övezet mellett Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. Adatok szerint az ENSZ-szervezetnek 13 ezer alkalmazottja van a Gázai övezetben. Amióta Izrael az október 7-i támadásokra válaszul szárazföldi offenzívát indított Gázában, az UNRWA az övezetben található létesítményeiben több százezer kitelepített polgári személyt szállásolt el.