Engedélyezhetik az asszisztált halált Franciaországban

Engedélyezhetik az asszisztált halált Franciaországban

A jog sem igazán tud mit kezdeni az eutanáziával kapcsolatos ügyekkel (Fotó: AFP via Europress/Myriam Tirler/Hans Lucas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a francia parlamentnek májusban, amely lehetővé tenné az asszisztált halál választását azoknak a betegeknek, akik belátási képességük birtokában vannak, nagykorúak, és olyan betegségben szenvednek, amely gyógyíthatatlan és csillapíthatatlan fájdalmakkal jár.  

A jogszabály megengedné az orvosoknak, hogy halálos mérget írjanak fel az olyan betegeknek, akik megfelelnek a fenti feltételeknek. A szert maga a beteg vehetné magához, vagy ha erre nem képes, kérhetné harmadik fél segítségét is. A szabályozás szigorú kontrollt írna elő, a lehetőség nem lenne elérhető kiskorúaknak, neurodegeneratív betegségekben szenvedőknek – például Alzheimer-kórban, demenciában és pszichiátriai betegségekben szenvedőknek. A The Guardian cikke emlékeztet: az intézkedés része volt Macron 2017-es elnöki választási kampányának, és a felmérések szerint a társadalom 70 százaléka támogatja azt. 

A francia katolikus egyház és egyes egészségügyi dolgozók kritizálták a javaslatot, ahogy a palliatív ellátók társaságának elnöke is, aki aggodalmát fejezte ki a törvényjavaslat miatt: Dr. Claire Fourcade felhívta a figyelmet, hogy Franciaországban naponta 500 ember hal meg úgy, hogy nem fér hozzá az életvégi ellátáshoz – szerinte nekik kellene sürgősen segítséget nyújtani. Emmanuel Macron ígérete szerint a törvényjavaslat megerősíti a palliatív ellátást is. Ugyanakkor nem véletlen, hogy a törvényjavaslat az „asszisztált halál” kifejezést használja az asszisztált öngyilkosság vagy az eutanázia helyett. A francia elnök szerint ez fejezi ki a legjobban azt, hogy nem az öngyilkosság feltétel nélkül igénybe vehető lehetőségéről vagy a beteg akarata ellenére végrehajtott eutanáziáról van szó.

Mint ismert, Magyarországon az életvégi döntés jogáért Karsai Dániel alkotmányjogász indított jogi eljárást, a szakember a gyógyíthatatlan ALS nevű betegségben szenved. Karsai szeptemberben fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy méltóságban fejezhesse be az életét. Az ítélethirdetés májusra várható, a jogász állapota azonban folyamatosan romlik.