Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését

Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését

Donald Tusk megválasztott lengyel kormányfő gratulációt fogad, miután a parlamenti alsóház, a szejm bizalmat szavazott a kormányának Varsóban 2023. december 12-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmentették Lengyelországban a közszolgálati televízió, a rádió és az állami hírügynökség vezérigazgatóit – közölte az MTI a helyi kulturális tárca közleménye alapján. A lengyel közmédia körül a napokban a nyilvánosságot is elérő vita bontakozott ki.

Donald Tusk miniszterelnök kedden jelentette be, hogy egyelőre nem biztosítják a jövő évi költségvetésben a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges. – Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák – mondta, illetve be is nyújtottak egy erről szóló határozatot. Ebben az szerepel, hogy „a közmédia az idei októberi parlamenti választások után is az előző kormánytábor érdekében kampányol (...), néha agresszív módon támadja a jelenlegi kormányt (...) teljesen meghamisított valóságképet mutatva be a társadalomnak”. A lengyel állami hírügynökség, a PAP visszautasította az új kormányfő szavait.

A szejm kedden éjjel meg is szavazta az érintett határozatot, amelyet követően Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális miniszter felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. Habár a lengyel alkotmánybíróság a napokban figyelmeztetést adott ki, hogy az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától, a tárca szerint ezt jogilag érvénytelen. Ezt ugyanis a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.