Feloszlatták azt az amerikai rendőri egységet, amely halálra vert egy 29 éves édesapát

Feloszlatták azt az amerikai rendőri egységet, amely halálra vert egy 29 éves édesapát

Tiltakozók a 29 éves Tyre Nicholsszal szemben elkövetett rendőri erőszakot elítélő tüntetésen a tennessee-i Memphisben 2023. január 27-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A memphisi rendőrség feloszlatta az úgynevezett Skorpió-egységét, azt a speciális alakulatot, amelynek tagjai a napokban olyan súlyosan bántalmaztak egy 29 éves édesapát, Tyre Nicholst, hogy az belehalt sérüléseibe – jelentette a BBC. Az ötven fős egységet elvileg azért hozták létre még 2021 októberében, hogy „mérsékelje az utcai bűncselekményeket és állítsa helyre a köznyugalmat”, ám az indoklás szerint a megrázó esemény után a legkézenfekvőbb dolognak látszik feloszlatni az akciócsoportot.

A döntést üdvözölte az öt rendőr által megölt Tyre Nichols családja. A fekete férfi elleni brutális fellépés ismét ráirányította a figyelmet a hatósági erőszakra, több városban is demonstráltak ez ellen. Az esetben érintett öt rendőrt – akik egyébként szintén mind afrikai-amerikaiak voltak – felmentették tisztségéből, és emberölés gyanújával indul ellenük eljárás.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: január 7-én a memphisi rendőrök „meggondolatlan” vezetés miatt állították meg Nicholst. Az azóta nyilvánosságra hozott térfigyelő-, illetve a rendőrök testkameráinak felvételeiről pedig egy indokolatlanul brutális fellépés képei látszanak. Semmi olyasmi nem látszik ugyanis Nichols viselkedésén, ami indokolhatta volna a rendőri kegyetlenséget, pláne a férfi halálát.

A videón egyértelműen kivehető, hogy a földön fekvő férfit legalább hatszor megütik a rendőrök, ő pedig az anyjáért könyörög. A támadás alig 70 méterre történt az édesanyja házától. A férfi láthatóan súlyos sérüléseket szenvedett, majd csakhamar agonizálni kezdett, a mentők megérkezéséig mégis több mint húsz perc telt el.