Sanna Marin vesztett a finn választáson

Sanna Marin vesztett a finn választáson

Petteri Orpo korábbi pénzügyminiszter, a jobbközép Nemzeti Szövetség vezetője a párt kampányközpontjában tartott eredményváró rendezvényen Helsinkiben 2023. április 2-án, a finn parlamenti választások napján (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Mikko Stig)

Fotó: Mikko Stig

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harmadik helyen végzett a vasárnapi finn választáson az eddigi miniszterelnök, Sanna Marin pártja, aki eddig egy ötpárti koalíció élén irányította az országot. 71,9 százalékos részvétel mellett a győztes Nemzeti Koalíció (NCP) a szavazatok 20,8 százalékát szerezte meg, míg a szélsőjobboldali Finnek Pártja 20,1, Marinék Finn Szociáldemokrata Pártja 19,9 százalékot kapott. Ezen három párton kívül mindenki mandátumokat vesztett, így az eddigi koalíció biztosan nem maradhat kormányon.

A kormányalakítási tárgyalásokat a győztes Nemzeti Koalíció miniszterelnökjelöltje, Petteri Orpo kezdheti meg. Beszédében jelezte, Finnország Ukrajna-politikája nem változik, a finnek szolidaritása Kijevvel ugyanúgy erős marad. „Üzenem Ukrajnának, melletted állunk, veled vagyunk” – jelentette ki. Hozzátette, a finnek mindent megtesznek, hogy segítsék Ukrajnát, az ukrán embereket, mert értük is harcolnak, míg Putyin orosz elnököt arra biztatta, hogy távozzon a megszállni próbált országból. Sanna Marin gratulált a győztesnek, de örömét fejezte ki pártja számszaki teljesítménye láttán. „A finn nép döntött, a demokrácia ünnepe mindig csodálatos dolog, megvan rá az okunk, hogy örüljünk az eredménynek” – mondta.

Mint korábban megírtuk, főleg az inflációs helyzet miatt aggódhatott előzetesen Sanna Marin, mert noha a finnországi infláció még mindig alatta maradt az uniós átlagnak, az ország soha nem tapasztalt ilyen áremelkedést az elmúlt negyven évben.