Folytatódnak a zavargások Franciaországban

Folytatódnak a zavargások Franciaországban

Rendőrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén. (MTI/EPA/Mohamed Badra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötödik éjszaka folytatódtak az elővárosi zavargások vasárnapra virradóra Franciaországban azt követően, hogy egy rendőr egy közúti ellenőrzés során lelőtt egy 17 éves helyi lakost a Párizshoz közeli Nanterre-ben. Bár jóval kevesebb incidens történt az előző napokhoz képest, egy polgármester otthonát támadás érte.

Az elkövetők szombat este egy gépkocsival betörték Vincent Jeanbrun, a Párizstól délre található L'Hay les Roses nevű település polgármestere házának a kapuját, majd a kertben hagyott gépkocsit felgyújtották azzal a céllal, hogy a ház tűzbe boruljon – közölte a helyi ügyészség, amely gyilkossági kísérlet miatt indított vizsgálatot. A jobbközép Köztárságiakhoz tartózó városvezető nem tartózkodott otthon, a felesége és az egyik gyereke viszont megsérült a támadásban, miközben kimenekültek a házból – írta közleményében Vincent Jeanbrun. A polgármester második éjszaka az önkormányzati hivatalban aludt, amely köré drótkerítést állíttatott fel, hogy így akadályozza azt, hogy a zavargók felgyújtsák. A France2 közszolgálati televízióban helyi lakosok elmondták: a zavargók egyértelműen bosszút akartak állni azért, mert a polgármester megakadályozta a településen a rongálásokat. Valamennyi párt szolidaritásáról biztosította a polgármestert, Élisabeth Borne miniszterelnök pedig vasárnap tűrhetetlennek nevezte a történteket, és a helyszínre látogatott Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és tíz csendőri laktanyát támadtak meg országszerte a zavargók, akik közül 719-et előállítottak. A kedden kirobban zavargások kezdete óta szombatra virradóra volt a legmagasabb, 1300 az őrizetbe vettek száma. „A rendfenntartók határozott fellépésnek köszönhetően nyugodtabb volt az éjszaka” – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter, jóllehet továbbra is 45 rendőr és csendőr megsérült az összecsapásokban, 74 épületben és 577 gépkocsiban keletkezett tűzkár és 871 esetben riasztották a tűzoltókat köztéri tűzesetekhez – jelezte a belügyi tárca, amely előző éjjel 46 rendőrkapitányság és 11 csendőrségi laktanya elleni támadásról adott hír, s szombatra virradóra 79 rendőr és csendőr sebesült meg.

Egymást követő második éjszakára ismét 45 ezer rendőrt mozgósítanak a nagyvárosokban, akik közül hétezren a fővárosi agglomerációban ügyeltek a rendre. Marseille-ben és Lyonban, ahol a legerőteljesebbek voltak péntek éjjel a zavargások és a fosztogatások, jelentősen megerősítették a rendvédelmi erőket. Marseille-ben az elitalakulatoknak sikerült szétoszlatniuk azt a fiatalokból álló csoportot, amely előző éjjel randalírozott és fosztogatta az üzleteket a belvárosban – közölte az AFP hírügynökség.

Párizsban szombat este a Champs-Elysées sugárúton jelentős volt a rendőri készültség, miután a közösségi oldalakon felhívások jelentek meg gyülekezésre. Meg is érkeztek feketébe öltözött fiatalok, és csoportokba verődve sétálgattak a bedeszkázott kirakatok előtt, de rongálások nem végül történtek, miután a rendőrök minden csoportok azonnal szétoszlattak. Az elővárosokban, ahol a zavargások kezdődtek, a rendőröket tűzijátékokkal támadták, elsősorban a Párizstól délre található Vigneux-ben. Az erőszak megfékezésére több elővárosi településen kijárási tilalmat vezettek be az önkormányzati vezetők, Párizsban és a környező településeken a felszíni közlekedést előbb, már este 7 órakor leállították az előre bejelentett 9 óra helyett, hogy a zavargók ne tudjanak a települések között közlekedni.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. A francia igazságszolgáltatás mindeközben gyorsított eljárásban megkezdte az őrizetbe vett zavargók elleni eljárásokat is.

(MTI)