HIRDETÉS

Furcsa fertőzések Kolozsváron, a román hatóságok hallgatnak

HIRDETÉS

Egy ritka betegséggel, az úgynevezett Q-lázban fertőződött meg 23 ember, főként a kolozsvári Állatorvosi Egyetem hallgatói – tudta meg a G4media.ro. Az eseteket május és augusztus között regisztrálták Kolozs megyében, de a román hatóságok hallgattak a fertőzésekről. Ami még rosszabb, az egyetemistákat sem tájékoztatták arról, hogy miben szenvednek társaik. A román portál információi szerint a diákok az egyetem mellett működő állatorvosi klinikán fertőződtek meg. Néhány eset a klinika dolgozói között is előfordult, az utolsó fertőzést augusztus huszadikán regisztrálták.

HIRDETÉS

A megyei közegészségügyi hivatal vezetője elismerte a lapnak a fertőzést, azt nyilatkozva, hogy egy fertőzött állattól kapták el a diákok a betegséget. „Valaki nem tartotta be a fertőtlenítési szabályokat” – magyarázta az esetet, de szerinte azóta minden rendben van, a járványt megállították. Arra a kérdésre, miért nem hozták nyilvánosságra az eseteket, azt válaszolta, nem akartak pánikot. A járvány megállítása érdekében az állatorvosi klinikát három napra bezárták. 

A betegség egyébként nem tűnik nagyon súlyosnak, egy komolyabb megfázásra emlékeztet: magas láz, izomfájdalmak, erős fejfájás, köhögés, izzadás. Az is kiderült, hogy senkinél nem okozott szövődményeket a betegségi.

 
A Q-lázat egyébként azért hívják így, mert sokáig nem tudták, mi okozza, ezért kapta a kérdőjeles láz (Query fever) elnevezést. 1934-ben észlelték először Ausztráliában, vágóhídi munkások körében. Egy parazita okozza, amely előfordulhat spóraszerű alakban is, ezért nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Állatok terjesztik, a fertőzött egyed tünetmentes is lehet, a kórokozót légúti váladékával, tejjel, vizelettel, széklettel üríti, tehát az emberre való terjedéshez nem szükséges szoros kontaktus az állattal. Emberről emberre ritkán terjed.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,423lájkolóTetszik
2,544követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Törvénysértő módon kampányolt a szekszárdi fideszes polgármester

A Helyi Választási Iroda lesöpörte az ellenzéki jelölt kifogásait, a Pécsi Ítélőtábla viszont neki adott igazat.

Ottó és a Mezzo