HIRDETÉS

Furcsa fertőzések Kolozsváron, a román hatóságok hallgatnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egy ritka betegséggel, az úgynevezett Q-lázban fertőződött meg 23 ember, főként a kolozsvári Állatorvosi Egyetem hallgatói – tudta meg a G4media.ro. Az eseteket május és augusztus között regisztrálták Kolozs megyében, de a román hatóságok hallgattak a fertőzésekről. Ami még rosszabb, az egyetemistákat sem tájékoztatták arról, hogy miben szenvednek társaik. A román portál információi szerint a diákok az egyetem mellett működő állatorvosi klinikán fertőződtek meg. Néhány eset a klinika dolgozói között is előfordult, az utolsó fertőzést augusztus huszadikán regisztrálták.

A megyei közegészségügyi hivatal vezetője elismerte a lapnak a fertőzést, azt nyilatkozva, hogy egy fertőzött állattól kapták el a diákok a betegséget. „Valaki nem tartotta be a fertőtlenítési szabályokat” – magyarázta az esetet, de szerinte azóta minden rendben van, a járványt megállították. Arra a kérdésre, miért nem hozták nyilvánosságra az eseteket, azt válaszolta, nem akartak pánikot. A járvány megállítása érdekében az állatorvosi klinikát három napra bezárták. 

A betegség egyébként nem tűnik nagyon súlyosnak, egy komolyabb megfázásra emlékeztet: magas láz, izomfájdalmak, erős fejfájás, köhögés, izzadás. Az is kiderült, hogy senkinél nem okozott szövődményeket a betegségi.

 
A Q-lázat egyébként azért hívják így, mert sokáig nem tudták, mi okozza, ezért kapta a kérdőjeles láz (Query fever) elnevezést. 1934-ben észlelték először Ausztráliában, vágóhídi munkások körében. Egy parazita okozza, amely előfordulhat spóraszerű alakban is, ezért nagyon ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Állatok terjesztik, a fertőzött egyed tünetmentes is lehet, a kórokozót légúti váladékával, tejjel, vizelettel, széklettel üríti, tehát az emberre való terjedéshez nem szükséges szoros kontaktus az állattal. Emberről emberre ritkán terjed.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,904lájkolóTetszik
3,621követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Belengették, hogy elveszik a Lánchídat, a tűzijátékot is onnan lőnék fel

Kilenc évig nem csináltak semmit, most kórusban aggódnak a Lánchídért, és miközben ezt teszik, küldenek a fővárosnak egy levelet, hogy szeretnék telepakolni a hidat bombákkal és rakétákkal – reagált Karácsony Gergely.