Hatvan földrengés volt eddig az év első napján Japánban

Hatvan földrengés volt eddig az év első napján Japánban

Összedőlt szentélykapu maradványai a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Kanazavában 2024. január elsején (Fotó: MTI/EPA/Jiji Press)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy hatvan földrengést regisztráltak 2024 első napján Japán középső részén – jelentette az ázsiai szigetország meteorológiai szolgálata. Az első, a Japán-tengeren észlelt földmozgás a Richter-skála szerint 7,6 erősségű volt. Az utórengések eddig 3-as és 6,1-es erősség között mozogtak – a legutolsó helyi idő szerint 23 óra 2 perckor volt. A szakszolgálat további utórengésekre figyelmeztet, amelyek hetekig is eltarthatnak.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak magasabb helyeken, ne menjenek vissza az otthonaikba. A BBC szerint ezrek éjszakáznak inkább a 0 Celsius-fok körüli hidegben kint a szabadban, mert nem mernek hazatérni a házaikba. Geológusok szerint azért is ajánlatos kerülni a tengerparti, alcsonyan fekvő területeket, mert a rengések keltette tengeri hullámok egy darabig oda vissza tudnak verődni, így egy darabig cunamiveszélyt jelentenek a part menti lakók számára. Igaz, hétfő éjjel a japán NHK tévéállomás azt jelentette, enyhített a szökőár (cunami) riadón.

Noha egyelőre csak néhány halálesetről és sérültről, két szívrohamrólé érkeztek egyelőre hírek, az áldozatok száma a hatóságok szerint valószínűleg több lehet és az elkövetkezedő napokban folyamatosan nőni fog. A helyi tűzoltóság szerint a leginkább érintett Isikava prefektúrában 30 bejelentést kaptak összeomlott épületekről. A közösségi oldalakat ellepő fotók tanulsága szerint renegeteg út repedezett fel, s ha össze nem is dőltek, de sok épületet ért kár. Egyre több jelentés érkezik arról is, hogy emberek az összeomló épületek alatt ragadtak. Úgy 30 ezer otthon áram nélkül tölti az éjszakát, egyes régiókban az ivóvíz szolgáltatás is akadozik.

Egyes vélemények szerint ez a mostani földmozgás a 2011-es 9-es erősségű, a fukusimai erőművelt is megrongáló rengés után a legkomolyabb katasztrófa, ami a szigetországot érte. Abba a földrengésbe akkor 18 ezren haltak meg.

Címkék: Japán, földrengés, cunami