Hvg: nemzetközi egyezményt blokkol a magyar kormány

Hvg: nemzetközi egyezményt blokkol a magyar kormány

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napos Parlamenti közgyűlése Mozambikban, amelyen a magyar kormánynak is üzentek.

A Hvg.hu beszámolója szerint az Orbán-kormányt felszólították, hogy szüntesse meg a Cotonou utáni AKCS–EU-megállapodás jóváhagyásának vétóját. Felidézték, az egyezmény az EU és 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás, amely tulajdonképpen az előző, hasonló 20 éves szerződést váltaná fel egy új, szintén két évtizedre szóló egyezményre. Az előző szerződés érvényességi ideje már lejárt. Ideiglenesen ugyan meghosszabbították, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány elkezdett azzal érvelni, hogy a magyar parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert ez erősíti a migrációt.

A migráció azonban csak egy pontja ennek az egyezménynek. Felhívták a figyelmet arra, hogy az egyezmény aláírói vállalják, küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgárait minden további nélkül visszafogadják.

Emlékeztettek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberi, a témába vágó nyilatkozatára. Akkor arról beszélt, hogy nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában. Az Európai Unió a magyar álláspont miatt mindig halasztja a téma napirendre vételét.