Így néz ki a kanadai erdőtüzek füstjében fuldokló New York

Így néz ki a kanadai erdőtüzek füstjében fuldokló New York

New York felhőkarcolói a Hudson folyó túloldaláról nézve (Olvasónk fotója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sűrű, sárgás ködfelhő lepte el a napokban New Yorkot, miután a Kanadában tomboló több száz erdőtűz füstjét az Egyesült Államok keleti partvidékére sodorta az északi szél. Lapunknak a helyiek arról beszéltek, hogy az ablakokat zárva tartják, és csak akkor mennek ki az utcára, amikor muszáj, olyankor maszkot viselnek. A szabadban szúrós szag terjeng, a lapunknak nyilatkozó harlemi lakos először arra gondolt, hogy a szomszédja kezdett grillezni, mígnem ráeszmélt, hogy az egész város füstben úszik. Kanadában hetek óta erdőtüzek pusztítanak, Quebec és Halifax tartományokban több mint száz helyen lángolnak a fák. Ezekben a régiókban több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az IQAir svájci szervezet, amely a világ számos nagyvárosának levegőminőségét figyeli, helyi idő szerint kedd este 9 órakor New Yorkot tette a legrosszabb levegőjű városok listájának az élére. New York állam környezetvédelmi minisztériuma egészségügyi figyelmeztetést adott ki, és arra kérte a városlakókat, hogy maradjanak otthon, az iskolákban pedig szünetet rendeltek el. Zachary Iscol, a katasztrófavédelem megbízottja arról beszélt, hogy a város előreláthatólag napokig a füst fogságában marad majd.

Az MTI pedig arról számolt be, a látásviszonyok korlátozottsága miatt átmenetileg leállították a légiforgalmat New York két repülőtere irányába. A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) intézkedése La Guardia és Newark repülőtereket érintette, és helyi idő szerint a kora délutáni órákig rendelte el az ide tartó gépek számára a leszállási tilalmat. A lépés a nap további részében is késéseket okoz.