Ismét intézkedniük kellett a magyar KFOR-osoknak Koszovóban

Ismét intézkedniük kellett a magyar KFOR-osoknak Koszovóban

Fotó: Képkocka a videófelvételből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebb incidensre került ma sor Leposavicon, ahol ezúttal az okozott feszültséget, hogy Elbert Krasniqi önkormányzatokért felelős miniszter úgy döntött, hogy ellátogat a településre és megpróbál bejutni a városházára. Az épület előtt gyülekező szerbek azonban megpróbálták megakadályozni ebben a minisztert, majd egy pillanatban a városháza köré vont kordonokat eltolták, hogy közelebb kerülnekem a bejárathoz (a koszovói konfliktusról készített riportunkat itt olvashatja).

Mit a Kosovo Online videójából kiderül, amikor Zoran Todic, vagyis a korábbi leposavici szerb polgármester egyeztetett a KFOR-ral, a szerb demonstrálók egyszer csak elmozdították a kordonokat és megindultak a bejárati ajtó felé. Ekkor hangzik el a magyar KFOR-katonák részéről, hogy „Ne engedjétek be őket!", illetve hogy „Zárjátok már le azt a k.rva kordont!", ahogy az a videóból is látható és hallható.

Ahogy Krasiniqi elhagyta az autójával a városházát, a tüntetők festékkel öntötték le és üvegekkel dobálták meg a járművet.

Leposavici forrásaink szerint az incidens során nem történt sérülés, azonban az albán rendőrök végül letartóztattak egy helyi szerb lakost. Mint megtudtuk, ezúttal a helyiek nagyon elégedettek voltak a magyar KFOR-katonákkal, többen a bátorságukat dicsérték, de olyanok is akadtak, akik azt mondták, hogy a helyi szerbek a válság kezdete óta először érezték azt, hogy a KFOR pártatlanul végzi a munkáját.

A város korábbi polgármesterével, Zoran Todiccsal készült interjúnkat koszovói riportunkban olvashatja.

Címkék: Koszovó, KFOR, Leposavic