Izraelbe utazott Macron

Izraelbe utazott Macron

Emmanuel Macron francia elnök érkezik a tel-avivi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre 2023. október 24-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/AP/Christophe Ena)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraelbe érkezett kedden reggel Emmanuel Macron francia elnök – közölte a CNN. A politikus a tervek szerint találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, illetve Jair Lapid ellenzéki vezetővel. Várhatóan kifejezi majd országa szolidaritását Izraellel a Hamász támadása után, ugyanakkor  a Gázai övezetben élő civilek védelmére is felszólítja majd a feleket.

Az izraeli légitámadások közben folyamatosak. Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint hétfőn mintegy 400 Hamász-célpont ellen hajtottak végre csapásokat a Gázai övezetben – köztük több mecsetben lévőre –, és megöltek több tábori parancsnokot és más terroristát.

A Gázai övezet legnagyobb kórházában dolgozó brit-palesztin orvos ezzel egy időben arról beszélt a CNN-nek, hogy az intézmény „tömegsírrá” válik, ha elfogy az üzemanyag, hiszen akkor nem tudják működtetni a műtőket és számoz más eszközt. Az egyre hosszabb és gyakori áramkimaradások miatt már így is – ahogy fogalmazott – gyakorlatilag megszűntek kórházként létezni.

Izrael egyébként nem juttat üzemanyagot az övezetbe, mert attól tart, hogy a Hamász fegyverekhez használná. Ennek kapcsán James Cleverly brit külügyminiszter a BBC-nek azt mondta, hogy az üzemanyagot, amely a tengervizet ivóvízzé alakító sótalanító üzemekhez kellene, a terrorszervezet valójában a rakétáihoz használna. Felidézett egy 2021-es videót, amelyen állítólag a fegyveresek az EU által finanszírozott vízvezetékeket ástak ki a földből és rakétává alakítottak.

Címkék: Izrael, Emmanuel Macron