Vízumbotrány Lengyelországban: feltűnően sok munkavállalóit állítottak ki bevándorlóknak

Vízumbotrány Lengyelországban: feltűnően sok munkavállalóit állítottak ki bevándorlóknak

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelországban EU-n kívüli polgároknak állíthattak ki tömegesen munkavállalói vízumokat a hatóságokon keresztül – írta a Reuters. Mivel Lengyelország a schengeni övezethez tartozik, ezekkel a vízumokkal Európa-szerte vállalhatnak munkát azok, akik meg tudták engedni maguknak az akár 5000 dolláros összeget. Egy meg nem nevezett ország külügyminisztériuma úgy nyilatkozott a lengyel Radio Zet-nek, hogy egy afrikai országban a nagykövetség előtt standoknál árulták a lepecsételt vízumokat, csak egy nevet kellett megadni.

Ez azért kimondottan kínos a lengyel kormánynak, mert a fő kormányzó párt, a PiS (Jog és Igazságosság) üzeneteivel nagyon keményen bírálja a külföldi bevándorlókat, ettől függetlenül három év alatt közel kétmillió ilyen vízumot állított ki Lengyelország. Csak 2020-ban 600 ezren jutottak munkavállalói vízumhoz, ami abban az évben több mint a negyede volt az EU-szerte kiállított papíroknak, ugyanakkor a bizonyíthatóan ellenőrizetlenül kiadott vízumok száma néhány százra tehető egy másfél éves időszakban. 

Az ügy hatalmas botrányt keltett egy hónappal a lengyel országgyűlési választások előtt, Mateusz Morawiecki miniszterelnök augusztus 31-én menesztette is a lengyel külügyminiszter-helyettest, „kielégítő együttműködés hiányára” hivatkozva. Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Koalíció vezetője az alábbiakat nyilatkozta az üggyel kapcsolatban: „Tudják, kik azok, akik a legtöbb muszlim bevándorlót hozzák be Európába? Azok, akik velük rémisztgetnek. A PiS kormány.” Tusk a közösségi médiában azzal vádolta a kormányt, hogy 135 ezer munkavállalási engedélyt adott ki muzulmán országokból származó bevándorlóknak.

A legújabb hírek szerint a lehetséges vízumkiadási szabálytalanságok miatt elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágitását a lengyel külügyminiszter. Az MTI híre szerint a vizsgálat kapcsán Zbigniew Rau úgy döntött, hogy elbocsátja munkahelyéről Jakub Osajdát, a minisztérium jogi osztályának igazgatóját. Emellett a tárcavezető döntése alapján felmondják a szerződéseket az összes külső céggel, amelyeket 2011 óta a vízumkérelmek fogadásával bíztak meg. Daniel Lerman, a lengyel ügyészség szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályának igazgatóhelyettese elmondta: ügyészségi vizsgálat is indult annak kapcsán, hogy több száz vízumkérvény esetén a vízumkiadási eljárás felgyorsítása céljából vesztegetési kísérlet történt. Az említett kérvények többségét elutasították - húzta alá. Elmondta: az ügy kapcsán hét személyt gyanúsítottak meg, közülük hármat őrizetbe vettek. Közölte azt is, hogy a gyanúsítottak között nem szerepelnek állami hivatalnokok.

Érdekesség, hogy Magyarországon a bevándorlás-ellenes kormány nemrég rengeteg bevándorlót engedett át a szlovák zöldhatáron, korábban pedig embercsempészeket is szabadon engedett.