Korrupcióval vádolják a magyar kormány egyik kedvenc külföldi sportvezetőjét

Korrupcióval vádolják a magyar kormány egyik kedvenc külföldi sportvezetőjét

Novák Katalin volt államfő Husain Al-Musszalammal, a World Aquatics elnökével (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb nagyszabású botrány van kialakulóban a nemzetközi sportvilágban – magyar érintettséggel. A tervek szerint 2027-re Budapestre költöző Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics) elnöke lehet érintett: a kuvaiti Husain Al-Musallam az Insidethegames lap információi szerint már rendelkezik magyar állampolgársággal és budapesti ingatlannal, és a dohai vizes világbajnokság margóján találkozott utolsó külföldi útján az azóta lemondott köztársasági elnökkel, Novák Katalinnal is.

A vélhető bűncselekményt a sportvezető a Kuvaiti Olimpiai Bizottság (KOC) főigazgatójaként követhette el, az érintett összeg körülbelül 10,4 millió euró. Al-Musallam állítólag a 2021 decemberében megrendezett harmadik Öböl-játékok állami finanszírozásának egy részét a Dynamic General Trading & Contracting nevű cégnek ítélte oda, amely a felesége, fiai és lányai tulajdonában van. Az állami sporthatóság szerint a tények elég egyértelműek ahhoz, hogy büntetőeljárást indítsanak. A lap által múlt héten feltárt korrupciós ügy miatt a kuvaiti sporthatóság büntetőjogi vizsgálatot követel Al-Musallam ellen. A dosszié már a helyi ügyészségen van, így a lap szerint a World Aquaticsnak valószínűleg új elnököt kell keresnie. Hacsak a Husain Al-Musallam által alapított Aquatics Integrity Unit, vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az Ázsiai Olimpiai Tanács (Al-Musallam által kiválasztott és ellenőrzött) etikai bizottsága nem tudja megmenteni őt.

A World Aquatics Budapestre költözése tavaly júliusban került be a hírekbe: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a japán Fukuokában jelentette be, hogy a Nemzetközi Úszószövetség a svájci Lausanne-ből költözik át a magyar fővárosba. Ez alkalomból Husain Al-Musallam kitüntetést adott át Szijjártó Péternek a vizes sportok érdekében végzett munkájáért. Magyarország 15 éven át ingyen biztosítja a helyszínt, emellett adókedvezményeket és mentességet is nyújt a szervezetnek.

A Magyar Hang kereste az ügyben a magyar külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, Al-Mussalam kapott-e magyar állampolgárságot és diplomata-útlevelet, ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.