Leálltak az utolsó német atomerőművek, de ennek nem mindenki örül

Leálltak az utolsó német atomerőművek, de ennek nem mindenki örül

A bajorországi Isar 2-es atomerőmű (Fotó: brewbooks/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat éjjel leállt az utolsó három aktív atomerőmű is Németországban, ám ennek nem mindenki örül – jelentette tudósításában a brit közszolgálati adó. A BBC szerint ugyanis míg a Brandenburgi kapu egyik felében a nukleáris reaktorok lekapcsolását ünnepelték, addig a hidegháború jelképének is számító emlékmű másik oldalán az ellendrukkerek, azaz az atomenergiát nem elutasítók demonstráltak.

A három ominózus blokk – az Isar 2, az Emsland és a Neckarwestheim 2 – lekapcsolása miatt mindkét oldal egymásnak feszült Németországban és egymást kölcsönösen észszerűtlenséggel és meggondolatlansággal vádolja. A konzervatív kommentátorok és politikusok szerint Németország a Zöldek dogmájának rabja, amely egy olyan időszakban dobja félre a hazai atomenergiát, amikor az orosz forrásból származó energia mennyiségének csökkentése az árak drasztikus emelkedésével jár. E körök azzal vádolják a szociáldemokrata, zöld és liberális kormánykoalíciót, hogy az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású nukleáris energia használata helyett a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget növeli.

A dolog iróniája, hogy épp az a kereszténydemokrata-konzervatív CDU kardoskodik most az atomenergia megtartása mellett, amely vezető kormánypártként Angela Merkel kancellársága idején, a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után az atomenergia fokozatos kivezetéséről döntött. Merkel akkori döntése népszerű volt a választók körében, mivel a japán katasztrófa által kiváltott széleskörű atomellenes érzelmek hatására született. A cinikusok szerint 12 éve a kancellárt a közelgő kulcsfontosságú regionális választások befolyásolhatták a döntéseben

A felmérések továbbra is komoly megosztottságot mutatnak atomenergia ügyben, és nem épp az ellenzők vannak ma sem túlsúlyban. Az ARD-Deutschland e heti felmérése szerint a németek 59 százaléka ellenzi az atomenergia leállítását, és csak 34 százalék támogatja azt. A nukleáris energia használatának támogatottsága az idősebb és konzervatív szavazók körében a legerősebb.

Egy részletesebb felmérés ennél picir árnyaltabb képet mutat. A YouGov e hét elején végzett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett németek 65 százaléka támogatná, hogy a három megmaradt atomerőművet egyelőre továbbműködtessék. Ugyanakkor csak 33 százalék akarja azt, hogy Németországban a végtelenségig használják az atomenergiát. Más szóval, fokozatosan húzzák ki az atomot a rendszerből.

Ami az áramtermelést illeti, ma Németországban az elektromosság majdnem fele – a szövetségi statisztikai hivatal szerint 2022-ben –, 44 százalékát megújuló energiaforrásokból származik és mindössze 6 százaléka atomenergiából. Robert Habeck, a zöldek gazdasági minisztere azt jósolja, hogy 2030-ra Németország villamos energiájának 80 százaléka megújuló energia lesz, és ezt elősegítendő olyan törvényeket terjesztettek elő, amelyek gyorsabbá és könnyebbé teszik a nap- és szélerőművek építését.