Lengyelország már lépett: katonai gépeket küld Izraelben rekedt állampolgáraiért

Lengyelország már lépett: katonai gépeket küld Izraelben rekedt állampolgáraiért

Andrzej Duda lengyel államfő beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről Közös jövő címmel tartott konferencián Poznanban 2023. szeptember 22-én. (MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország az Izraelben tartózkodó állampolgárainak kimenekítésére készül, C-130 Hercules típusú katonai személyszállító repülőgépeket küld értük – jelentette be Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter vasárnap az X közösségi felületen (korábban Twitter).

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes a közösségi médiában azt írta: a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren összegyűlt lengyelekért néhány órán belül indul a gép. Andrzej Duda lengyel elnök korábban a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a palesztin szélsőséges Hamász szervezet fegyveres akciójában lengyelek nem sebesültek meg.

Azon kérdésre, vajon az Izraelt ért támadásokkal összefüggő jelenlegi közel-keleti helyzet nyomán a globális figyelem elfordul-e Ukrajnától, Duda elmondta: mindez „biztosan kedvező Oroszország számára, az ukrajnai orosz agresszió számára”, az izraeli helyzet magára vonja a világ figyelmét.
Lengyelországnak a saját érdekei, saját biztonsága szempontjából kell értékelnie a közel-keleti helyzetet – húzta alá Duda. Azon aggodalmának is hangot adott, hogy a legújabb fejlemények növelik az Európára nehezedő, a Közel-Keletről induló migrációs nyomást. Az Izraelt ért támadásokról a lengyel elnök vasárnapra virradóan Jichák Hercog izraeli elnökkel beszélt telefonon, az egyeztetésről elmondta: együttérzését fejezte ki, és felajánlotta a humanitárius segítségnyújtást az izraeli félnek.

Lapunk kérdéseket tett fel a külügyi tárcának, hogy terveznek-e hasonló akciót, mint a lengyelek, illetve mit tesznek a kint rekedt magyarok biztonságos hazahozataláért. Információink szerint a tárcánál gőzerővel dolgoznak a megoldáson, amint választ kapunk, frissítjük a cikket. Az iszlamista Hamász szervezet által szombaton kirobbantott fegyveres konfliktus vasárnapi eseményeit ITT követheti.