Marokkói földrengés: Már ezer felett az áldozatok száma

Marokkói földrengés: Már ezer felett az áldozatok száma

Az előző éjszakai földrengésben megrongálódott épületek Marrákesben 2023. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezer fölé emelkedett a marokkói földrengés halálos áldozatainak a száma, a marokkói kormány 1037 áldozatról számolt be. A földmozgásban emellett 1200-an megsérültek – írja a Guardian.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, hatalmas földrengés rázta meg péntek éjjel Marokkót, az epicentrum a Magas-Atlasz hegység volt, Marrákestől 71 kilométerre. A fővárosi, vagyis rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt. Érintette a fővárost, illetve több más várost, így Marrákest, Casablankát, valamit Agadirt. Óriási pánik lett úrrá, az emberek az utcára rohantak. VI. Mohamed marokkói király utasította a fegyveres erőket, hogy mozgósítsák a légi és szárazföldi eszközöket, speciális kutató- és mentőcsapatokat és egy sebészeti kórházat.

Ez a földrengés a legerősebb, amely az észak-afrikai királyságot sújtotta – írja a Guardian az Agence-France Presse alapján. Egy szakértő szerint ez volt „a legnagyobb a régióban az elmúlt több mint 120 évben”. – Ahol ritkák a pusztító erejű földrengések, ott az épületek egyszerűen nem elég robusztusak... ezért sokan összeomlanak, ami magas áldozatokkal jár – mondta Bill McGuire, a brit University College London professor emeritusa.

Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton nem sokkal dél előtt közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a tragédiának. A nagykövetség folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a Marokkóban élő vagy utazás céljából az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, megadva nekik minden lehetséges segítséget és információt. – Valamennyien jól vannak, már biztonságos helyen tartózkodnak – fogalmazott.

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét nyilvánította a földrengésben elhunytak miatt VI. Mohammed marokkói királynak és családjának, valamint az ország népének az X (korábban Twitter) platformon szombaton közzétett üzenetében. – Mélységesen megdöbbentettek a Marokkóból érkező lesújtó hírek, hogy a földrengés több száz ember halálát okozta és nagyon sokan elveszítették az otthonukat – írta az államfő. Hozzátette: imádkozik az áldozatok családjaiért ezekben a tragikus pillanatokban.

 

Címkék: Marokkó, földrengés