Nyolc évig nem indulhat választáson Jair Bolsonaro volt brazil elnök

Nyolc évig nem indulhat választáson Jair Bolsonaro volt brazil elnök

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Jair Bolsonaro brazil elnök a brazíliavárosi Planalto-palotában 2022. július 11-én (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Fotó: Sándor-palota

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brazil választásokat felügyelő bíróság döntése értelmében Jair Bolsonaro exelnök nyolc évre nem indulhat a választásokon – jelentette a BBC. A szélsőjobboldali-populistaként számon tartott Bolsonarót ugyanis bűnösnek találták hatalommal való visszaélésben a tavalyi elnökválasztás előtt.

A tavaly októberben a baloldali Lula da Silvával szemben szűk vereséget szenvedő Bolsonarót azzal vádolták, hogy aláásta a brazil demokráciát, mert hamisan állította, hogy a voksoláskor használt elektronikus szavazólapok sebezhetőek, azokat feltörve, meghekkelve pedig csalni lehet velük.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, Bolsonaro ügyvédjei várhatóan fellebbeznek majd. Ha azonban a verdiktet később helybenhagyják, Bolsonaro nem vehet részt a következő, 2026-os elnökválasztáson, és csak 2030-ban újra indulhat. A 2024-ben és 2028-ban esedékes önkormányzati választásokon sem mérettetheti meg magát.

Bolsonaro egyébként soha nem ismerte el nyilvánosan vereségét – ahol 50,9-49,1 arányban vesztett, és két nappal Lula elnöki eskütétele előtt Floridába utazott Brazíliából. Támogatói, akik nem voltak hajlandók elfogadni a választás eredményét, január 8-án megrohamozták a brazil kongresszust, az elnöki palotát és a Legfelsőbb Bíróság épületét.