Orbán korábban azért kritizálta a NATO-t, mert nem vette fel Ukrajnát

Orbán korábban azért kritizálta a NATO-t, mert nem vette fel Ukrajnát

Orbán Viktor 2020. december 7-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban még épp azért hibáztatta Orbán Viktor a NATO-t, mert nem vette fel Ukrajnát a tagjai sorába. Erről írt cikkében a 444 felidézve azt, amikor 2008-ban Oroszország háborút indított Grúzia ellen. Nem sokkal a harcok kezdete után pedig Orbán Viktor máris éles hangon bírálta Oroszországot, 2008. augusztus 14-én a TV2-ben arról beszélve: NATO-tagsággal lehet elkerülni egy hasonló háború kirobbanását Ukrajnában.

„Az agresszornak mindig remek propagandája van, és meg tudja adni az okát annak, hogy miért kellett agresszorként viselkednie. '56-ban is végül ha az oroszokat hallgattuk, kiderült, hogy mi tehetünk arról, hogy arról, hogy ők kénytelenek szétlőni Budapestet és itt állomásozni Magyarországon. Ha most hallgatjuk őket, kiderül, hogy nekik azért kell Grúziában állomásoztatni katonai csapatokat meg szétlőni grúz városokat, mert a grúzok erre kényszerítik őket. Hát az agresszor mindig ilyen, ez az imperializmus” – fejtegette a későbbi miniszterelnök.

Orbán szerint az akkori NATO-csúcson a legrosszabb döntés született, mert fel kellett volna venni Ukrajnát és Grúziát a tagok közé. Orbán elmondta, ezt a lépést előbb-utóbb meg kell hozni, és minél hamarabb teszik meg, annál inkább el lehet kerülni, hogy később hasonló történjen.