Ötszáz katonát küld a magyar határra Szlovákia

Ötszáz katonát küld a magyar határra Szlovákia

Ukrán menekültek (Fotó: Nemes János / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több olyan intézkedést is elfogadott a szlovák kormány, amely csökkentené a Magyarország felől érkező menekülthullámot, írja a Parameter.sk. Ódor Lajos magyar származású szlovák miniszterelnök a kabinet ülése után azt mondta, a nyár elején még hetente csak néhány száz menekült érkezett, akkor még elég volt a rendőrség kapacitása, most viszont már hetente néhány ezer ember érkezik, ezért akár 500 katonát is küldhetnek a szlovák-magyar határra, hogy tehermentesítsék a rendőrséget.

A szlovák kormány ugyanakkor nem akarja bevezetni a határellenőrzést a szlovák-magyar határon. Ódor Lajos azt mondta, „nem állhatunk minden fa mögött, de biztosan nagyobb lesz a rendőri és katonai jelenlét. Lehet, hogy egyes átkelőknél lesznek ellenőrzések is, nem egységesen, de ha például zárt kisteherautó érkezik, akkor azt ellenőrizhetik.”

Ódor szerint a menekülthelyzetre közös uniós megoldást kell találni, és sajnálja, hogy a legutóbbi csúcstalálkozón nem sikerült megszerezni minden állam támogatását a közös javaslathoz. Akkor éppen Magyarország utasította el a javaslatot, amely szolidaritásra kötelezte volna a tagállamokat: mindenkinek ki kellett volna vennie részét a menekültválság kezeléséből, azoknak is, akiket ez kevésbé érint.

Arról nem akart „spekulálni”, hogy mi okozza hirtelen megugrott számokat. „A menekültek nem a Marsról jönnek, Magyarországon keresztül érkeznek, de ugyanilyen vagy talán még nagyobb számban Magyarországról Ausztriába is megpróbálnak bejutni” – mondta a kormányfő. Szerinte a szlovák útvonal megerősödésében szerepet játszhat az is, hogy az osztrákok erősítették a határellenőrzést a magyar határon.

Arról sem akart elméleteket gyártani, hogy hatással lehet-e a Szlovákiába érkező menekültek számára, hogy a magyar kormány szabadon elengedte a már elítélt, külföldi embercsempészeket, és ugyan kiutasította őket Magyarországról, de azt már nem ellenőrizte, hogy elhagyják-e az országot. Mint a Parameter írja, egyes szlovák pártok nem zárták ki azt sem, hogy a magyar kormány szándékosan Szlovákia felé tereli a menekülteket, hogy ezzel is befolyásolja a szeptember végi parlamenti választás kimenetelét.