Repülőtereket ürítettek ki Franciaországban

Repülőtereket ürítettek ki Franciaországban

Az Air France F-HEPF lajstromjelű Airbus A320-as utasszálítója felszállás közben a Martinique-i Aimé Césaire nemzetközi repülőtéren (Fotó: Maxime/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat repülőteret is evakuáltak szerda reggel Franciaországban – számolt be róla az AFP hírügynökség. Ismeretlen elkövetők fenyegettek támadással, ezt követően volt szükség Lille, Lyon (Bron), Nantes, Nizza, Toulouse és Beauvais reptereinek kiürítésére. A nizzai repülőtér közleménye szerint egy gyanús csomagra is bukkantak, ami egyébként gyakori, ilyenkor pedig biztonsági övezet kialakítására van szükség. A Polgári Repülési Főigazgatóság (DGAC) szóvivője megerősítette az e-mailen érkező bombafenyegetés, illetve a terminálok evakuálásának hírét. 

A DGAC online irányítópultja szerint három repülőtéren (Toulouse-Blagnac, Lille-Lesquin, Beauvais-Tillé) nem sokkal dél után is hatalmas késések voltak, a forgalom aztán kora délutánra a legtöbb helyen újraindult.

Bombafenyegetés célpontja volt a Versailles-i kastély is, azt délután egy körül ürítették ki – tájékoztatta Yvelines prefektúrája az Agence France-Presse-t. Szombat délután is kaptak már egy fenyegetést, mindkét esetben ugyanazt a helyet jelölték meg a Moncommissariat.fr cikke szerint. Szombat déltől biztonsági okokból zárva tartott a Louvre is.

Pénteken egy 57 éves középiskolai francia tanárt, Dominique Bernard-t késelte meg húszéves egykori, időközben radikalizálódott diákja. A támadás során a tanár életét vesztette, további hárman megsérültek. Franciaországban a történtek után támadási vészhelyzetet rendeltek el, ez a Vigipirate védelmi rendszerének legmagasabb szintje.