Románia egy számára nem létező országgal került össze az Eb-selejtezőn

Románia egy számára nem létező országgal került össze az Eb-selejtezőn

Románia csoportbeosztása: Fotó: Román Labdarúgó Szövetség

Fotó: Boris Streubel - UEFA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Frankfurtban a hét végén kisorsolták a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását, és Románia a kilencedik, vagyis I.-jelű csoportba került Svájc, Izrael, Koszovó, Fehéroroszország és Andorra válogatottjával. A sorsolással van egy kis probléma: Románia még mindig nem ismerte el Koszovót annak ellenére, hogy a balkáni ország mér 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét Szerbiától.(Kimondatlanul ugyan, de Románia attól tart: ha egy régió népszavazás után válhat ki egy országból, az Székelyföld esetében gondot okozhat náluk is.)

A GSP információ szerint a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) most tárgyalásokat kezdett a kormánnyal, hogy mit csináljanak ebben a helyzetben. El kell dönteniük, hogy kiállnak-e a mérkőzésre, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.

Theodor Meleșcanu, Románia volt külügyminisztere szerint a román válogatottnak nem kellene beleegyeznie abba, hogy Koszovó ellen játsszon. „Soha nem ismertük el Koszovó függetlenségét, ezért nem is játszhatunk ellenük” – indokolta az Antena 3 televízióban, arról is beszélve: el kell fogadni, hogy így mindkét mérkőzést játék nélkül elveszítik 3-0-ra.

A bökkenő az, hogy ha Románia megtagadja a játékot, azt is kockáztatja, hogy kizárják nem csak a tornáról, hanem az európai labdarúgó szövetségből is. Egyébként jelenleg öt uniós tagállam nem ismeri el Koszovót (Románián kívül Spanyolország – vélhetően a baszkok- , Ciprus és Görögország a közöttük lévő konfliktus, valamint Szlovákia úgyszintén a magyarok miatt), de közülük Spanyolország, Ciprus és Görögország válogatottjai nem dilemmáztak és játszottak már a balkáni országgal.