A finn miniszterelnök megsürgette Magyarországot

A finn miniszterelnök megsürgette Magyarországot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finnország miniszterelnöke, Sanna Marin egy keddi sajtótájékoztatón sürgette Magyarországot és Törökországot, hogy hagyják jóvá a finn és a svéd NATO-csatlakozást – derül ki a Reuters tudósításából. Már csak ez a két ország tagállam ratifikálta a kérelmet.

„Minden szem Magyarországra és Törökországra szegeződik most. Arra várunk, hogy ez a két ország ratifikálja a csatlakozásunkat. Azt gondolom, fontos lenne , hogy ez inkább előbb megtörténjen, mint később” – mondta Sanna Marin finn miniszterelnök egy észak-európai vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közben arról számolt be Twitteren, hogy jó hangvételű beszélgetést folytatott Sanna Marin finn miniszterelnökkel és Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel. „A NATO meghívottjaként Finnország és Svédország bebizonyította, hogy minden országnak joga van a saját útját választani. Oroszországnak tiszteletben kell tartania más országok jogait, és le kell állítania az ukrajnai agressziós háborút” – írta. 

Finnország és Svédország a múlt héten megismételte, hogy egyszerre csatlakozna a NATO-hoz, egységes frontot képezve Törökországgal szemben. Az északi szomszédok májusban kérték a NATO-szövetséghez való csatlakozást, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, de Törökország ellenvetéseibe ütköztek, amely azzal vádolta őket, hogy terroristáknak tartott csoportokat rejtegetnek.

A magyar kormány már a külügyi bizottság elé terjesztette a javaslatot, de azt úgymond társadalmi egyeztetésre bocsátották. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is azt mondta, hogy a kormány támogatja a csatlakozást, de előbb az országgyűléssel az EU-pénzek érdekében hozatnak döntéseket.