Tavaly Putyint, idén Orbán Viktort tüntette ki Milorad Dodik

Tavaly Putyint, idén Orbán Viktort tüntette ki Milorad Dodik

Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (k), Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke (b2), Kövér László. a Magyar Országgyûlés elnöke (j, takarásban) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b) Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Úgy döntöttünk, hogy a kitüntetéseket azoknak adjuk, akik maradandót alkottak. Ilyen ember mások mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök” – e szavakkal méltatta a kormányfőt Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság nevű entitás vezetője, akire egyébként az USA szankciókat vetett ki.

A Boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából tartott rendezvényen Orbán Viktor nem vett részt – írta a Vijesti.ba beszámolójára hivatkozva a Telex. „Ma, nemzetnapi ünnepünkkor, büszkén emlékezünk mindazokra, akik tettek a Boszniai Szerb Köztársaság létezéséért és fennmaradásáért. Munkatársaimmal sokak aktivitását kísértük figyelemmel, és úgy döntöttünk, hogy a kitüntetéseket azoknak adjuk, akik maradandót alkottak. Ilyen ember többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki örömmel fogadta a kitüntetést, és valamikor februárban fogja személyesen átvenni” – fogalmazott méltatásában Dodik.

Hozzátette: büszkeséggel tölti el a köztársaságot, hogy Orbán Viktor elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. „Hálásak vagyunk ennek az embernek azért, mert reális politikai szereplőként tekint ránk” – indokolta meg Dodik, miért esett a választás Orbánra, majd felidézte, hogy legutóbb Vladimir Putyin orosz elnök kapta ugyanezt a kitüntetést. Mint ismert, Orbán és Dodik közt régóta jó a viszony, egyik találkozójukon 45 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök, hogy segítsen a pénzügyi nehézségekkel küzdő Boszniai Szerb Köztársaságnak. Orbán annyira kiáll Dodik mellett, hogy többször deklarálta, megakadályoz minden olyan uniós lépést, amely Dodik elleni szankciók bevezetésére irányulna.