Népszava: Uniós vizsgálatot kezdeményezhetnek Várhelyi Olivérrel szemben

Népszava: Uniós vizsgálatot kezdeményezhetnek Várhelyi Olivérrel szemben

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2018. december 13-án. A kormányfő mellett Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Mögöttük Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét” – szól az a Népszava által idézett indítvány, amely az Európai Bizottságnál (EB) kezdeményezi, hogy induljon független vizsgálat Várhelyi Olivér magyar uniós biztossal szemben.

A lap szerint a szöveg már zöld utat kapott az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságától. A képviselő-testület „sürgeti az EB-t, hogy kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a (…) biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos Szerződésekből eredő kötelezettségeit”.

– A parlament szeretne tisztán látni és megtudni, hogy a biztos tevékenysége megfelel-e az említett előírásoknak, vagyis mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját – közölte a lap érdeklődésére Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő. Reuten szerint sok hír kering arról, hogy Várhelyi bár a nyilvánosság előtt ügyel arra, hogy mindig azt mondja, amit várnak tőle, ugyanakkor a kulisszák mögött igyekszik a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartására vonatkozó tagfelvételi követelményeket a háttérbe szorítani. Erre jó példa a politikus szerint, hogy Várhelyi, amikor a nyugat-balkáni autoriter vezetőkkel találkozik, nem utasítja vissza határozottan azok nacionalista retorikáját.

Reuten jelentéséről várhatóan szerdán szavaz az Európai Parlament, amennyiben elfogadják azt, akkor az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell vele.

Ahogy azt a mostani ügy kapcsán a Hvg.hu felidézi, nem ez lenne az első alkalom arra, hogy az EP kifogásolja Várhelyi munkáját, már tavaly nyáron hoztak egy állásfoglalást arról, hogy a magyar biztos szerintük megsértette a Reuten jelentésben is említett magatartási kódexet. Mint most, úgy akkor is az EB-t sürgették, hogy indítson vizsgálatot Várhelyivel szemben, ám akkor még a Bizottság szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a parlament véleménye nem valós tényeken alapul.