HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Már nem űz gú...

Már nem űz gúnyt a South Park a globális felmelegedésből

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A családapa lazán felkönyökölve, borát szürcsölgetve öntudatosan magyaráz feleségének. „Ne higgy el mindent, amit az emberek összevissza beszélnek, Susan. A medvedisznóember létezésére nincs tudományos bizonyíték” – mondja, a kioktató hangnem pedig nem szűnik akkor sem, mikor az említett lény beront a bárba, és elkezdi gyilkolni az embereket.

„Azt kell megértened, hogy mindenki tolja a saját agendáját. Azért riogatnak, hogy elérjék, amit akarnak, a semmiből húzva elő szakértőket. Ne hidd el, hogy aki nem hisz benne, azt nem érdekli a Föld” – fejtegeti magabiztosan, hogy aztán csak észrevegye, mi történik. De továbbra sem vesz vissza: „jól van, tényleg létezik, de most már mit tehetünk ellene? Használd az agyad, Susan. Még ha mi teszünk is ellene, Kínával mi lesz?” Mint látszik, őt semmi nem bírhatja önkritikára.

 

Maybe We Should Have Done Something About ManBearPig – South Park

Sure, it used to be easy to laugh off the existence of ManBearPig – that is, until it started killing everybody. About South Park: It’s hard being a kid growing up in South Park, Colorado, what with all the insane adults, deranged celebrities and the occasional talking turd.

HIRDETÉS

Nem így a South Park alkotóit, akik korábban több epizódban is gúnyt űztek a globális felmelegedésből. Pontosabban azokból, akik problémaként, valós fenyegetésként állították be az éghajlatváltozást. Így tettek a tizedik évad hatodik részében, még 2006-ban, amikor a globális felmelegedésről szónokoló Al Gore-t nevették ki. A korábbi elnökjelölt egy medvedisznóember nevű képzeletbeli lénnyel turnézott, ezzel próbálva felhívni magára az emberek figyelmét a politikai sikertelenségek sora után. A Superman-köpenyben süvítő Gore ragaszkodott hozzá, hogy a helyzet súlyos, és mindenkinek mellé kell állnia. A kreatúra egyértelműen a globális felmelegedés allegóriája volt, amit az említett politikus igyekszik népszerűsége visszaszerzésére felhasználni.

Nem sokkal korábban, a kilencedik évad nyolcadik részében konkrétabban is viccet csináltak az éghajlatváltozásból. A 2005-ös epizód az egy évvel korábbi Holnaputánt parodizálta, a globális felmelegedés elől esztelenül menekülő embereket mutatva. „Uramisten, már itt is van! A felmelegedés! Senkit nem érdekelt” – kiáltják pánikban South Park lakói, miközben az ég felé mutatnak, és igyekeznek fedezékbe vonulni.

A sorozat a 22. évadnál tart, Trey Parker és Matt Stone alkotók pedig a jelek szerint azóta felülvizsgálták nézeteiket. A hatodik epizódban újra felbukkant Al Gore, aki Luke Skywalkerhöz hasonlóan hosszú szakállat növesztett és visszavonult. South Park negyedikesei kénytelenek őt felkeresni, és bocsánatot kérni, amiért nem hittek neki. „Ó, csak nem kellemetlen?” – válaszolja Gore, utalva ezzel a Kellemetlen igazság című filmre.

Az epizód persze sokkal inkább a felmelegedés elvicceléséért kér bocsánatot, nem pedig azért, mert kifigurázta az egykori elnökjelöltet. Ő ugyanaz a nárcisztikus alak, aki volt: egy ünnepi ebéden dicsőítteti magát az iskolásokkal, akiknek arról kell énekelniük, hogy milyen nagyszerű elnök lett volna. A rész végén a gyerekek mondják ki, hogy a probléma valós, és a „gyengeségeinket kihasználva” lehet jelen. A sztori aztán folytatódott a következő, ezen a héten vetített epizódban is. Itt kiderült, hogy a lakók a luxusautókért és fényűző üzletekért kötöttek alkut, hogy aztán még tagadják is a probléma létezését. A hipszterkultúrán és napjaink játékőrületén is ironizáló részben a medvedisznóember azt követeli, hogy adják fel a szójaszószt és a Red Dead Redemption 2-t, persze a lakók erre nemigen hajlanak.

Az alkotók lépése persze felkeltette az amerikai sajtó figyelmét is, a Vox.com hosszú cikkben számolt be a visszavonulóról. A szerző szerint a South Park sokszor tett úgy, mintha ostobaság lenne bármivel is törődni, nem kell a súlyukon kezelni a hasonló problémákat. Ez persze némiképp túlzás: az animációs sorozat ehelyett azokból szeret gúnyt űzni, akik túl komolyan veszik magukat. Ilyenek voltak azok is, akik úgy hirdették az éghajlatváltozásról szóló tanaikat, mintha a zsebükben lenne a bölcsek köve. A sorozat erről továbbra sem mondott le, éppúgy viccet csinálva Al Gore-ból, de elismerve, hogy a felmelegedést nem érdemes tagadni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,634lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek