HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Rétvári eláru...

Rétvári elárulta, mi teszi a jó külpolitikai újságírót

HIRDETÉS

A kultúrpolitikai viták bátor lefolytatásának a Petőfi Irodalmi Múzeumban fórumot biztosító, innovatív pályázata miatt esett a választás Demeter Sziládra – válaszolta Rétvári Bence az LMP-s politikus, Ungár Péter írásbeli kérdésére. Utóbbi még Kásler Miklós miniszternél érdeklődött arról, lehet-e egy újságíró Magyarország érdekeit szem előtt tartva kritikus a kormányzat munkájával.

HIRDETÉS

Mindez reakció arra, hogy nemrég ismét elővette a sajtó Demeter főigazgatói pályázatát, egyúttal előkerültek tervek egy irodalmi kéthetilap indításáról is. A pályázat alapján készített előterjesztésben újságíróképzésről is olvashatunk. Célként azt határozták meg, hogy „a magyar érdekeket szem előtt tartó” sajtómunkásokat képezzenek. Az Index kérdezte nemrég erről Demeter Szilárdot, aki azt mondta: „Én úgy tudom, hogy egy jó újságíró alapból kritikus. Ha valaki önmagát kormánykritikus újságíróként definiálja, az számomra minőségét tekintve egyenrangú az ún. propagandistával. Sem nem jobb, sem nem rosszabb annál. Önmagával ezzel sincs bajom, eleve nem hiszek a független, objektív újságírás mítoszában, csak akkor vállaljuk fel.”

„Habony Árpád soha nem drogozott” | Magyar Hang

Nem Szakács Árpád álma valósult meg azzal, hogy Prőhle Gergely helyett Demeter Szilárd került a Petőfi Irodalmi Múzeum élére. Az erdélyi író-filozófus nem kívánja kizárni a PIM-ből azokat, akik kritikusak a kormánnyal szemben. – Csokonai Vitéz Mihály hőse, a méla Tempefői költészetből szeretne megélni, de aztán rá kell jönnie, hogy bolond, aki poétává lesz Magyarországon.

Ungár Péter kérdésére most Rétvári válaszolt, kifejtve, hogy Demetert a magyar irodalmi élet egyik legsokoldalúbb személyiségének tartja. „Filozófiából diplomázott, emellett Tempetőfi néven maga is ír. Az Előretolt helyőrség című folyóirat irodalmi-kulturális melléklete szerkesztőjeként, lapigazgatójaként dolgozik, ebből fakadóan kellő rálátása van a hazai és határon túli magyar irodalmi folyamatokra, fontos eseményekre, szervezetek működésére” – írta.

Ezután az államtitkár tovább fejtegeti, hogy a szellemi élet felpezsdítése, az érdemi és értékteremtő diskurzus kialakítása a cél. Majd váratlanul rátér arra, szerinte mi teszi az újságírót, mitől felel meg a fent említett kritériumnak. „Példának okáért egy nemzeti érdekeket szem előtt tartó külpolitikai újságíró képes magyar perspektívából értelmezni térségünk diplomáciai és külpolitikai történéseit, ahelyett, hogy kellő tájékozottság nélkül különböző honlapok cikkeit fordítaná szolgai módon” – vélekedett Rétvári Bence.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,084lájkolóTetszik
2,661követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Az ellenzék a pályán van

A mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető.