Szeptember közepén indulhat a színházi évad

Szeptember közepén indulhat a színházi évad

A Pécsi Nemzeti Színház üres nagyterme 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elindulhat a színházi évad szeptember közepén, legalábbis erre számít a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) – mondta az ATV híradójának a szervezet titkára. Mint Szabó László elmondta: készítettek egy ajánlást az újranyitással kapcsolatban, szeretnék, ha szeptember 11-én megvalósulna az országos színházi évadnyitó, és azt követően a régi körülmények között lehetne játszani.

Ahogy az ATV Híradó Facebook-posztjában is írják, az első a közönség védelme, ám kérdés: miképp lehet biztosítani a járványügyi intézkedések betartását, például a maszkviselést. Ezzel kapcsolatban az MTT-nél azt tanácsolják, hogy színházban sötét színű maszkot viseljünk, ugyanis a világos maszk a világítás miatt zavarhatja a színészeket.

Ugyancsak kérdés a színészek – de a szakdolgozók – egészségének a védelme a próbaidőszakban, majd előadás közben. Ezzel kapcsolatban Szabó László úgy véli: nehéz elképzelni, hogyan lehetne betartani a másfél méteres távolságot ilyen helyzetekben a művészek között.

A közönséglétszámmal kapcsolatos felvetésre, hogy mi a helyzet az esetleges teltházakkal, az MTT titkára arról beszélt: nem nagyon tudják elképzelni, hogy kis létszámmal menjenek előadások, mert ez elidegenítő hatású lenne, így ők azt remélik, hogy nem így lesz, noha a legfontosabb, hogy egyáltalán lehessenek előadások.