24 millió forint közpénzből tartott klubkoncertet az Edda Kanadában

24 millió forint közpénzből tartott klubkoncertet az Edda Kanadában

Edda-koncert Kanadában, középen Pataky Attila és Vasky Gábor (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2020-ban még három állomásos turnét szervezhettek magyar közpénzből az Eddának az Amerikai Egyesült Államokban 24 millió forintból Egy ez a tábor címmel, idén már csak egyetlen kanadai fellépésre volt elég ugyanennyi közpénz. Ráadásul utólag, csaknem fél évvel a koncert után döntött arról a Bethlen Gábor Alap, hogy a magyar adófizetők állják a cehhet.

A kanadai Extra Hungariam Alapítványnak van még mit tanulnia központozásból és magyar nyelvhelyességből. Az egyébként dúsgazdag üzletember, Vaski Gábor alapítványi elnök beköszöntőjét alaposan kipirosozhatná egy magyartanár, hiszen betűhíven így áll a honlapon:

„Az Extra Hungariam Alapitvány 2014 óta működő, önkéntesekből álló, nonprofit szervezet. Célunk a magyar kultúra népszerűsítése és anyagi támogatása Kanadában. Rendezvényeinken, különböző műfajok kiválóságait mutatjuk be előadásainkon. A rendezvényeken fellépnek hazai művészek és vendégsztárok egyaránt a Kárpátmedecéből. Támogatjuk az ifjú tehetségeket is, továbbá segítünk a magyar nyelvű iskoláknak, cserkészeknek és néptánc együtteseknek Torontó és környékén. A pandemia alatt alkalmazkodtunk a helyzethez és virtuális előadásokat szerveztünk. Gyűjtő akciónk során nemcsak jó és színvonalas szórakoztatást nyújtunk, hanem hozzájárulunk a magánvállalkozók népszerűsítéséhez is. Amikor a szükség úgy kívánja, segítséget nyújtunk az anyaországtól elszakadt kisebbségben élő magyaroknak. Az idei gyűjtő akciónkra 2023. április 1-én kerül sor, nagy szeretettel várjuk a közkedvelt, EDDA MŰVEK zenekart. Helyszin, a legendás El Mocombo Klub Spadina Ave, Toronto. Az adományok összbevételét és a jegybevétel egy részét, az orosz-ukrán konfliktus által előidézett krízishelyzetben lévő kárpátaljai magyarok segítségére fordítjuk. A háború miatt fontos a körültekintő szervezettség, nehogy az adományt elkobozzák, vagy más módon elvesszen. Mi biztosítjuk, hogy adománya a megfelelő helyre kerül! Ezúttal szeretnénk hálásan megköszönni az eddigi segítségüket és bizunk benne, a jövőben is számíthatunk a támogatásukra! Szeretettel várjuk a Koncerten!”

Úgy tűnik, a szervezők előre tudták, hogy a magyar állam fogja állni a számlát, mert meglehetősen olcsón adták még a VIP-csomagokat is. Például a legdrágább, „Álmodtam egy világot” csomag alig 1500 kanadai dollárba, vagyis 392 ezer forintba került, és ezért a megrendelő saját plakátot kapott a színpadon, reklámját bemutatták a diavetítésben, megemlítették őt a koncert előtti köszöntő beszédben, adtak neki tíz darab VIP tiszteletjegyet és részt vehetett a zenekar tiszteletére adott pezsgős fogadáson. Az Extra Hungariam honlapja szerint 2023-ban az Edda koncert és egy novemberi Takáts Tamás fellépés volt az alapítvány összes rendezvénye.

Az április harmadikai eseményről néhány videó felkerült már a legnagyobb videómegosztóra – ezeken nem tűnik úgy, mintha széles tömegeket érdekelt volna, inkább egy intim hangulatú klubestre emlékeztet.

Mindez nem akadályozta meg a határon túli támogatásokről döntő Bethlen Gábor Alapot (BGA), hogy csaknem fél éves késéssel úgy döntsön, a magyar adófizetőknek megér 24 millió forintot Pataky Attila és együttese kanadai kiruccanása. A szeptember hatodikán meghozott, 74/2023-as határozat egyik pontja így szól: az „Egy ez a tábor” kanadai koncert megvalósulásának támogatására 24 millió forint közpénzt ítélnek meg az Extra Hungariam Alapítványnak „100%-os támogatási előlegként”. 

Egyébként úgy tűnik, az amerikai földrészen annyira elszegényedtek az ott élő magyarok, hogy már a szervezeteiket sem tudják fenntartani a magyar adófizetők nélkül. A BGA ugyanis csak idén a 48/2023-as határozattal 10 millió forintot juttatott a Kanadai Magyar Kulturális Tanács működésének támogatására, hogy aztán később ugyanezen címszóval döntsenek újabb 20 millióról. Az amerikai Krisztus Egyesület Egyháza Kálvin egyházkerület pedig nem tudott autót vásárolni saját erőből, de a BGA itt is résen volt: a 7/2023-as határozatával 3 millió forintot adott erre a célra magyar közpénzből.