Csák János mindent tud a kultúráról, csak Széchényi Ferencet nem ismeri fel

Csák János mindent tud a kultúráról, csak Széchényi Ferencet nem ismeri fel

Csák János az Ez itt a kérdés műsorában 2024. február 27-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csák János kulturális és innovációs miniszter kedd este a közmédia műsorában jelentette be, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség vezetőjét nevezi ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójává. És ezzel még nincs vége az álláshalmozásnak, Demeterhez kerül ugyanis további négy intézmény: az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Ezek Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ néven egyesülnek, az új kulturális holdingot pedig ugyancsak Demeter vezeti majd.

– Szellemi és lelki egzisztenciális válság van, és ha nem lépünk, ha nem hozzuk össze az erőinket, akkor bajban leszünk – fogalmazott a műsorban Csák, aki szerint Demeter alkalmas arra, hogy az erőt lándzsahegyként maga előtt tartva kifejezze a magyar kultúra, a magyar identitás, a magyar kötődések rendszerét (jelentsen ez akármit is). 

A kulturális holdingot a Magyar Nemzeti Múzeumot (valamint az Országos Széchényi Könyvtárat) alapító Széchényi Ferencről (Széchenyi István édesapjáról) nevezték el, és a mecénásként fellépő gróf neve a közmédia Ez itt a kérdés című műsorának Csákkal felvett különkiadásában is többször elhangzott. Gulyás István műsorvezető a múzeum épületének gazdag történelmét emlegetve a falon függő festményre mutatott: itt van felettünk Széchényi Ferenc grófnak a portréja – mondta, majd rámutatott József nádor portréjára. Abban a teremben ugyanis, ahol a beszélgetést rögzítették, nem az intézmény alapítója, hanem az osztrák főherceg látható (Barabás Miklós alkotásán), aki 1847-ben bekövetkezett haláláig, több mint fél évszázadon át volt Magyarország nádora. A Széchényi Ferencet ábrázoló műalkotás egy szinttel lejjebb, a Széchényi-teremben függ (Johann Ender olajfestménye).

A kínos bakit kiszúrta L. Simon László, a múzeum novemberben kirúgott korábbi vezetője is, aki Facebook-oldalán jelezte a tévesztést. Mint ismert, L. Simonnak azért kellett távoznia az intézmény éléről, mert a World Press Fotókiállításon szerepelt egy sorozat, amely idős meleg embereket ábrázolt, amivel Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese szerint a Nemzeti Múzeum megsértette a gyermekvédelmi törvényt. A szélsőjobboldali politikus feljelentése nyomán Csák elrendelte, hogy a kiállításról tiltsák ki a 18 éven aluliakat, L. Simon azonban cinikus posztokkal válaszolt a felszólításra, a miniszter pedig erre hivatkozva azonnali hatállyal eltávolította a múzeumból. A fotóbotrány vélhetően persze csak ürügy volt a főigazgató leváltására, mindenesetre L. Simon, a fent linkelt bejegyzése tanúsága szerint, nem felejtette el az ügyet.

Az alábbi linken látható a közmédia műsora. Csakhogy időközben az MTVA eltávolította a videót, majd visszakerült estére, de az inkriminált részeket kivágták (0:55-nél és 4:47-nél voltak). Kerestük az ügyben a közmédiát, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.