HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Végre egy mag...

Végre egy magyar film, ami tudja, milyenek a kamaszok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A magyar film utóbbi években tapasztalt sikermenete ellenére is akadnak műfajok, amelyekben nem igazán sikerült még nagyot alkotni. A fiatalok, főként a tinédzserek világának bemutatásában az elmúlt húsz év nem sok változást hozott. A filmesek célja láthatóan nem a történetmesélés, hanem esettanulmányok felállítása szokott lenni. Ennek jegyében csapják fel a szlengszótárat, vagy olvasnak el néhány szocioriportot, és mutatnak be pár olyan fiatalt, akikkel garantáltan az életben nem találkoztunk. Kézenfekvő példa napjainkból a közmédián futó Holnap tali című sorozat, melynek szereplői annak ellenére viselkednek teljesen életidegen módon, hogy a forgatókönyvesek is viszonylag fiatalnak mondhatóak.

Ezt a fájó hiányt küszöböli végre ki Schwechtje Mihály bemutatkozó nagyjátékfilmje, a sokkoló című Remélem legközelebb sikerül meghalnod:). Fiatal kora ellenére nem kezdő rendezőről van szó, legutóbbi rövidfilmje pedig épp az említett szociohagyományt folytatta. Ugyanakkor a kilátástalanságban tengődő roma gyerekek tragédiáját bemutató Aki bújt, aki nem is már újszerű szemléletmóddal, nem pedig sablonos nyomasztással vétette észre magát. A Remélem legközelebb… kapcsán érdemes inkább a Porcukor című, 2010-es rövidfilmet említenünk, ahol a bonyodalmak egy társkereső oldal megnyitásával indulnak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az első egészestés mozi, ahogy címe is mutatja, az internetes zaklatás témájához nyúl. Annak érintésével viszont sokkal többről mesél: az iskola szigorú hierarchiájáról, a többnek, másnak látszani akarásról, egyáltalán, a kamaszkor drámájáról. Schwechtjénél a fiatalok éppen olyanok, mint a valóságban. Úgy beszélnek, olyan dolgok iránt érdeklődnek és egymással is hasonlóként viselkednek, ahogy azt a mindennapokban láthatjuk.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) (12) előzetes

A REMÉLEM LEGKÖZELEBB SIKERÜL MEGHALNOD:) SZEPTEMBER 13-TÓL LÁTHATÓ ORSZÁGSZERTE A MOZIKBAN! Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj.

HIRDETÉS

Főhősünk, Eszter sem épp negyvenes forgatókönyvírók fantáziájának szüleménye: haját lilára festi, animékért lelkesedik, és teljesen elbűvöli fiatal tanára sármja és műveltsége. Utóbbi pedig, úgy tűnik, viszonozni látszik a lány közeledését. A kiindulópont is kellően drámai tehát, a későbbi fordulatok viszont még tovább árnyalják a karaktereket, és hoznak be nagyon XXI. századi problémákat.

A Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos diákjai, Herr Szilvia, Vajda Kristóf és Rácz Dávid pedig olyan fájó pontossággal hozzák a kamaszkor rejtelmeivel még ismerkedő, felelőtlen és sérülékeny fiatalokat, hogy azt nehéz nem görcsbe rándult gyomorral figyelni. Schwechtje láthatóan tökéletesen tisztában van a közeggel, amit ábrázolni kíván, napjainkban pedig ez nem kis szó.

A tinédzserek mellett ráadásul brillíroznak a felnőtt szereplők is, amit szintén nem szokhattuk meg. (Jusson eszünkbe A Tanár című sorozat, s az abban ripacskodó remek színészek sora.) Itt még a fiatal pedagógus telefonvégen hallott, féltékeny felesége is jól megrajzolt karakter tud lenni, nem beszélve a Schell Judit, Rezes Judit vagy Kardos Róbert által alakított szülőkről, akik a problémáknak csak nagyon a felszínét képesek kapargatni. A Remélem legközelebb… nem kapott filmalapos támogatást, eközben viszont sokkal pontosabban beszél kamaszkorról, a Facebook-világba belenövő fiatalokról és napjaink Magyarországáról, mint számos bőkezűen dotált alkotás.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,973lájkolóTetszik
3,645követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kigyulladt egy hadihajó az amerikai haditengerészet San Diegó-i bázisán

A USS Bonhomme Richard helikopterhordozó oltása jelenleg is zajlik. Egyelőre csak sérültekről van hír: 11 matrózt szállítottak kórházba kisebb sérülésekkel.