Anyagi okok miatt nem adják át idén a Libri irodalmi díjat

Anyagi okok miatt nem adják át idén a Libri irodalmi díjat

Fotó: a Libri Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem adják át idén a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat – tájékoztatták a szervezők a szakma azon képviselőit, akik korábban részt vettek a szavazásban. A döntést gazdasági megfontolásokból hozták, ugyanakkor továbbra is elkötelezettek a kortárs magyar szerzők és műveik iránt. A jövőben így – a közlés szerint – megújult formákban népszerűsítik a kortárs irodalmat, amellett, hogy más műfajokra és témákra is felhívják a figyelmet.

Tavaly Krasznahorkai László regényét, a Herscht 07769-et ismerték el, míg a közönségdíjat Bödőcs Tibor és a Mulat a manézs kapta. A döntősök között szerepelt még Bartók Imre, Keresztury Tibor, Danyi Zoltán, Gerlóczy Márton, Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Vonnák Diána és Závada Péter. A szakmai zsűri tagjai Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus és Szilágyi Zsófia irodalomtörténész voltak.

A 2021-es díjat Bereményi Gézának (Magyar Copperfield), a közönségdíjat Grecsó Krisztiánnak (Magamról többet) ítélték oda. A járvány első évének elismertjei Láng Zsolt (Bolyai), és szintén Grecsó Krisztián (Vera) voltak. A korábbi díjazottak között volt még Szvoren Edina (Verseim), Tompa Andrea (Omerta), Jászberényi Sándor (A lélek legszebb éjszakája) és Rakovszky Zsuzsa (Fortepan).

A közönségdíjakat Krusovszky Dénes (Akik már nem leszünk sosem), Bödőcs Tibor (Addig sem iszik), Kepes András (Világkép) és Bartis Attila (A vége) kapták.

A döntésre időközben reagált Tompa Andrea író is, Facebook-oldalán ezt írta: „Azért az milyen kár, hogy a független (vagy legalábbis annak látszó) díjak is megszűnnek. Most jött a levél, hogy idén gazdasági okok miatt nincs Libri-díj. Az állami díjak meg olyanok, amilyenek, nem érdemes itt szólni erről, elég széles már azon írók (művészek) köre, akik nem fognak ettől a mostani államtól semmiféle elismerésben részesülni. De hogy a független díjak is működésképtelenek, elsősorban a »nagyok«, még akkor is, ha sok szempontból lehet őket kritizálni, szomorú. A díjak mégiscsak képesek arra, hogy felhívják a figyelmet művekre, alkotói pályákra. A nagy gazdasági vállalkozások díjai is megszűnnek, ahogy az Aegon is. Úgy látszik, csak a kis, civil díjak életképesek, mert azokat nem a pénz, a gazdasági érdek stb. mozgatja, hanem a civilek elkötelezettsége, értékrendje. Épp tegnap adtam le a szavazatom egy ilyenre. Ez mind a jelen világunk állapotát mutatja.”

A 2020-as évben mind a tíz akkori döntőssel interjút készítettünk, ezeket itt gyűjtöttük össze