Rosszabb a legrosszabbnál is: bukott filmek, amiket az Elkxrtuknál is jobbra értékeltek

Rosszabb a legrosszabbnál is: bukott filmek, amiket az Elkxrtuknál is jobbra értékeltek

Az ElkXrtuk című film plakátja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új színtérre léptek a magyar belpolitika küzdelmei. Közéletünk polarizáltsága most épp az Internet Movie Database-en (Imdb) folytatódik, természetesen az őszödi beszéd 2006-os kiszivárgását bemutató Elkxrtuk című film adatlapján. A mozira a cikk elkészültéig meglehetősen sok, mintegy 32 ezer értékelés érkezett, sok esetben évtizedek óta megjelent alkotásokat díjaznak a nézők ekkora nagyságrendben.

A 2022-es magyarországi országgyűlési választások kampányfilmjévé váló Elkxrtuk esetében azonban – nem meglepő módon – valószínűleg nem esztétikai alapon osztották ki a nézők a csillagokat, hanem politikai alapon. Utal erre az a tény, hogy már a mozi bemutatója előtt nagyon sok 1-est kapott a film, kicsivel később pedig az adatalapot is meghekkelték az eredeti plakát nyomán készült mémekkel. Az egyiken Orbán Viktor miniszterelnök és szűkebb politikai környezete volt látható, egy „Szétloptuk” felirat kíséretében, a másikon pedig Szájer József.

Ezek a mémek  azóta eltűntek és a kormánypárti értékelők is megjelentek, akik ugyanolyan lelkesedéssel osztogatták a sok 10-est az Elkxrtukra, mint a kormányellenes trollok. Nagy valószínűséggel ezek az értékelések is látatlanul születtek meg. Erre abból lehet következtetni, hogy amikor a trollkodást látva az egyik szélsőjobboldali, kormánypárti influenszer a Facebookon arra szólította fel követőit, hogy gyorsan szórják meg 10-esekkel Keith English alkotását, akkor a lelkes hívek az Imdb helyett mindjárt a közösségi oldalra kezdték beírogatni, hogy 10.

A politikai adok-kapok annyira nem tett jót a film reputációjának, hogy jelen állás szerint a legmagasabb 10-es pontszám helyett 1,4-en áll az Imdb-n. Akkor értjük meg, mit is jelent ez a pontszám, ha összevetjük más filmes bukásokkal, kudarcokkal, lebőgésekkel. Mivel a kortesmozi alkotói és annak mintegy 800 milliós költségvetését összedobó, titokzatos mecénásai is nemzetközi léptékben gondolkodtak, ezért aztán mi sem állunk meg a határoknál, alámerülünk az egyetemes filmtörténet Mariana-árkába is.  

9-es terv a világűrből  (1957, Imdb: 10/4, 38 ezer értékelésből)

„A világ legrosszabb filmje” – hirdeti Ed Wood filmjéről már a saját DVD-tokja is – és nem is minden alap nélkül. A kétes minőségű, ám erős karakterű alkotásairól ismert rendező eleve kényszerpályán volt: Lugosi Béla magyar származású színész utolsó vámpírmoziját szerette volna elkészíteni, ám a forgatás közben egyrészt népszerűbbek lettek az ufós filmek, másrészt meghalt Lugosi Béla. Ed Woodot ez nem tántorította el: simán behúzta az ufós szálat – a földönkívülieket középkori ruhákba öltöztette, mert ahhoz jutott hozzá –, a magyar származású színészt pedig felesége masszőrével helyettesítette. Bizony, 1957-ben még ez megjelenhetett a mozikban, ez körülbelül valami olyasmi, mintha valaki ma arról forgatna filmet, hogy Szilvásy György titkosszolgálati miniszter közvélemény-kutatókat üldözött a szolgálati kocsijával. Oh, de várjunk csak...

Pappa pia (2017, Imdb: 10/4.2, 11 ezer értékelésből)

Minden adott volt ahhoz, hogy a NER A kenguru című 1975-ös alapmű után szabadon Paks II-re alapozva készítse el a maga tézisfilmjét. IFA helyett SUV, szocreál Jávor-bajusz helyett pufimellény, és máris megvan a sikeres, 21. századi, fiatal magyar vállalkozó zsánere. De nem, a döntéshozóknak valamiért ez a csónakházas ingatlanmutyit bemutató, Insta-kompatibilis népfront-Pomádé kellett Nagy Feróstul, Korda Györgyöstül. Persze készült már ebben a rendszerben is mozi a telekspekulációról, ami azt illeti a Kojot (Imdb: 7.3) jobban vissza is adja a 21. századi magyar valóságot, mint Csupó Gábor cukormázas rozsdamusicalje. Történetesen azt is Kálomista Gábor Megafilmje készítette, noha a producer homlokegyenest máshogy viszonyul ahhoz a filmhez valamiért.

Gyilkos cápa az óriás krokodil ellen (2010, Imdb: 10/2.4 5300 értékelésből )

A fülkeforradalom évében készült igazi trashmozi. Az igen alacsony nívójú film azt mutatja be, hogy egy állam erőforrásait mennyire igénybe veszi, ha területén két nevetségesen nagyra fújt, animált rémkép egy mindent eldöntő csatában csap össze. Ennyiben egyébként az „olyan rossz, hogy az már zseniális” érzést garantáló alkotás kísértetiesen hasonlít a rendszerváltást követő magyar közélet egészére. Sőt, még abban is áll a párhuzam, hogy amilyen sok része készült már ennek cápás sorozatnak, körülbelül annyiszor hallottuk már a magyar közélet valamelyik voksolásáról, hogy „mindent eldöntő”.

Pozsonyi csata (2020, Imdb: 10/2.2 23 értékelésből)

Biztosak lehetünk benne, hogy léteznek olyan szittya, hun, pártus, táltos, kipcsak (megfelelő aláhúzandó) Facebook-csoportok, ahol fénysebességgel terjed az álhír, miszerint az Elkxrtuk azért született meg, hogy elterelje a figyelmet az elmúlt időszak legnagyszerűbb, korszakalkotó magyar filmalkotásáról, a Pozsonyi csatáról. Mert abban végre megjelenik: eleink már ismerték a Szíriuszról hozott sárgarépát! De komolyra fordítva a szót: Koltay Gábor 1996-os Honfoglalásának (Imdb: 10/2.6) Commodore 64-re aktualizált kistestvére szinte el is felejtődött az újonnan kelt nagy médiazajban. Kár lenne, mert genezise és cselekményének valóságkoncentrációja miatt egyaránt az aktuális kampánymozi mellett van a helye. Ki tudja, még az is lehet, hogy közös spinoffja lesz a két műnek, amiben mondjuk, maga Gyurcsány megy vissza a múltba, hogy ellopja a nagyszentmiklósi kincs bikafejes ivócsanakját.



Jack és Jill (2011, Imdb: 10/3.3 81 ezer értékelésből)

Adam Sandler valami olyasmi Hollywoodban, mint Gyurcsány Ferenc a magyar politikában. Miközben illik általános fanyalgással szólni róla, valamiért mégis meghatározó arca saját szubkultúrájának, egyiküknek a producerek, másikuknak a választói nézik el minden egyes ballépését – miközben mindkét lista döbbenetesen hosszú. Adam Sandlernek tulajdonképpen bármelyik filmje szerepelhetne itt, mindegyiket jobbra értékeli az internet népe, mint az Elkxrtukat, a Jack és Jill csupán azért került ide, mert tökéletesen kihallani belőle az ellenzéki előválasztásra alkalmazott fideszes narratívát: mindegy, hogy Jack (Márki-Zay Péter), vagy Jill (Dobrev Klára), úgyis Adam Sandler (Gyurcsány Ferenc) áll mögöttük, elmaszkírozva.  

Star Wars Holiday Special (1978, Imdb: 10/2.2 15 ezer értékelésből)

A film, ami kapcsán George Lucasnak ugyanolyan hevesen kellett magyarázkodnia a mű színvonala miatt, mint Kálomista Gábornak amiatt, hogy az Elkxrtukat politikai okokból lehetetlenítették el. Persze, hogy az őszödi beszédből vett fordulattal éljünk, mindkettőt „meg lehet magyarázni”, de a nagyobb böszmeség, az minden kétséget kizáróan a Stars Wars Hioliday Special, ahol egy karácsonyi készülődést láthatunk, szinte végig az olajozatlan ajtók és a szélfútta kerti kapuk hangját idéző wookiee nyelven. Eltöprenghetünk persze, hogy Chewbacca, hogyan mondta volna azt, hogy „végighazudtuk az utolsó másfél-két évet”, vagy, hogy milyen szófordulatot használt volna a „Surányi Gyuri barátunk” helyett, de felesleges. A tény, hogy ez a film valamiért elkészült Lego-változatban, az legalább annyira hátborzongató, mint az, hogy…



Elment az öszöd (2013, Imdb: 10/1.1 838 értékelésből)

… mint az, hogy nekünk már van egy Gyurcsány-filmünk. Ezt aztán persze megint továbbgondolhatjuk. Látva az eredeti sikerét, az értékelések számát, olvasva a róla készült kritikákat, ki gondolta volna, hogy még egyszer nekiugrik ennek a témának valaki? De mindegy is, mert az egész felhajtás az Elkxrtuk körül csak arra volt jó, hogy sokadjára is megállapítsuk: „ennyi tehetségünk van, gyerekek”.