Kis magyar Sargentini

Orbán-ellenes tüntetők „Köszönjük, Sargentini” feliratú táblával Budapesten 2018. szeptember 16-án Orbán-ellenes tüntetés Budapesten 2018. szeptember 16-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Megvolt a miénk is. Itt ugyan nem jött össze a kétharmad, de nem is volt akkora a tét (mekkora egyébként?), hiszen az ATV nézői mondhatták el, hogy ők megszavazták volna-e a Sargentini-jelentést.

Hirdetés

Egy ilyen tévés szavazás alapjáraton nem túl izgalmas aktus, hiszen a közéleti televízióknak közéleti nézőik vannak, így nagyjából és elég pontosan előre megmondható, hogy egy-egy politikai témában mi lesz a végeredmény. Nem is értem egyébként, hogy, mondjuk, a közmédia miért nem csinál ilyen voksolásokat, magabiztosan hozhatnák a fideszes háromnegyedet – alsó hangon. Persze simán előfordulhat, hogy a közmédia igenis csinál ilyen voksolásokat, csak hát kinek van erre nézőideje, de majd úgyis ki leszek javítva olvasóilag, amennyiben.

Az elárult ország – Magyar Hang

Az árulta el Magyarországot, aki egy hatalmi játszma folyományaként – önmagát az egész nemzettel azonosítva – ezt a bajt a fejünkre hozta. Vezércikk.

A Heti Napló Sváby Andrással csütörtök reggel indította el a Sargentini-szavazást. Mint azt a műsor címével fémjelzett Sváby András elmondta: a szavazatok eleinte csak csordogáltak a megszokott számszaki mederben, de aztán valakinek valamelyik oldalon megütötte a tekintetét a lehetőség, és azonnali mozgósításba kezdett. Ezt mi, virtuális közösségi életet is élő polgárok ismerjük jól: a gyerek elindult az óvodai rajzversenyen, lécci-lécci dobjatok egy lájkot, a kedvenc állatom kategóriában a cicás, ha így nem ismernéd fel, a harmadik kép a sorban, Petike 2/b, Bayer Zsolt, Ujhelyi István és Vágó István fordult a néphez például, meg biztos mások is, de ez igazából mindegy.

A vízcsapból is Sargentini neve fog itt folyni – Magyar Hang

Széles körű kampányt indít a kormány, hogy mindenki megtudhassa az álláspontját.

Pénteken néztem először a pillanatnyi állást, akkor épp Bayer Zsolt köre vezetett, nem is kicsit, de nagyon, 66:34-re húztak a nemek. Ekkor azonban jöttek az ATV még nem fideszes nézői, illetve az ujhelyista-vágóisták, és ha szűken is, de szombat délre fordítani tudtak, úgyhogy 51:49-cel kanyarodtunk rá a sors- és mindent eldöntő vasárnapra.

Amikor aztán megszületett a rekord, mert még soha ennyien nem mozgósultak tévészavazni, s a 170 634 polgár 63 százaléka, azaz 108 056 fő nyomta azt, hogy igen, ő megszavazta volna a Sargentini-jelentést, értelem és matematikaszerűen 62 578 fő kattintott nemet.

Kínos helyzetbe hozta a Néppártot a Sargentini-jelentés – Magyar Hang

A szavazás tétje nemcsak Orbán Viktor megítélése, hanem az EPP jövője is volt.

Elméletileg. Sváby András a vokszárta utána azt is elmondta, hogy nagyon komoly védelmi rendszerrel dolgoznak, így egy nap egy IP-címről mindenki csak egyszer nyomhatott igent vagy nemet. Helyreigazítás: a valóság ezzel szemben az, hogy ha valaki törölte a böngészési előzményeit, akkor addig nyomkorászhatta a neki tetsző válasz gombját, ameddig csak meg nem unta, hogy egy-egy szavazás után piszmognia kell a beállításokkal, vagy kilépni a programból, amennyiben az nem jegyezi meg a már említett előzményeket. Mérsékelten szórakoztató móka százszor egymás után, ám mindez az elszántabb aktivistáknak nem jelenthet akadályt, amikor Európa és a kereszténység jövője avagy az Orbán-rezsim bukása a tét

Amúgy tavaly novemberben már volt hasonló mozgósított szavazás a műsorban, akkor az volt a kérdés, hogy: Ön szerint létezik a Soros-terv? Sőt, az még cifrábban alakult, mert „Igen” 8; „Nem” 92- ről sikerült 53:47-re átmozgósítani az ATV hívő nézőtagozatát. Nyilván már akkor is dübörgött az überbiztonságos, csaláskioltó rendszer.

De ha már szavazás. Voksoltattam én is, a Facebookon tettem fel a kérdést: a Heti Napló szavazói közül vajon hányan olvasták a Sargentini-jelentést?

Dévényi István

Kitört az össznemzeti hisztéria az ATV – Heti Napló holnapi voksolása miatt, miszerint “Ön megszavazta volna a Sargentini-jelentést?” Úgy a Fidesz, mint az ellenzék mozgósít, már most 50 ezerhez…

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.