Szenvedők pártja

Szenvedők pártja

Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az hittem, hogy rosszul látok: az MTI híre szerint a közszolgálati tévében, vagyis egész pontosan az M1-en nyilatkozta azt egy allergológus szakember, hogy a világ országai közül Magyarország a legfertőzöttebb parlagfűvel, és láthatóan képtelen a kormány érdemben csökkenteni a problémát. Nékám Kristóf fokozta: egyértelmű, a szigorú szabályozás és büntetés nem hozott eredményt, hiszen nemcsak magánkertekben, köztereken, de állami földterületeken is rengeteg nő.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy az elmúlt húsz esztendőből tizenkettőben a Fidesz és csatolt részei voltak hatalmon. Ebben a periódusban a statisztikák alapján az allergiások száma a többszörösére nőtt, és jelenleg a magyar lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Többségük a parlagfű pollenjére (is) allergiás. Ha a tendencia folytatódik, a szakértők arra számítanak, egy-két évtizeden belül minden második magyar érintett lesz.

Én már jó pár éve szenvedek augusztusban-szeptemberben a parlagfű pollenjétől. Mindig nem lehet elutazni az országból (ráadásul hónapokra kellene menni), idén sem tettem. Hiba volt, mert a hét végén rosszabbul voltam, mint valaha. Úgy alakult, hogy több száz kilométert kellett vezetnem vidéken, ahol konkrétan fulladoztam – vasárnapra annyira begyulladt a szemem, hogy képtelen voltam hazavezetni az autót, másnak adtam át a kormányt.

Bajban a parlagfű-allergiában szenvedők - Magyar Hang

2,5 millió embernek kell számolnia Magyarországon a parlagfűallergia okozta tünetekkel. Idén jelentős lesz a pollenterhelés.

Hétfőn arról olvastam, az idei pollenszezon legdurvább hétvégéjén vagyunk túl, és ez az év sokkal keményebb, mint a tavalyi – tíz éve nem volt ilyen magas a parlagfűpollen koncentrációja a levegőben. Egyetlen növény egymilliárd (!) pollent képes a levegőbe szórni, és a szakértői becslések alapján mintegy ötmillió hektár területen nő parlagfű itthon, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.

Ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a területe, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege – ehhez képest a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint tavaly a bírságokból befolyt összeg nem haladta meg a harmincmilliót.

A fenti potom összeggel szemben Magyarországon a szenvedők évente 40 milliárd forintot költenek gyógyszerekre, hogy enyhítsék tüneteiket. Én eddig nem voltam hajlandó gyógyszert venni, de nagyon úgy tűnik, kénytelen leszek feladni az elveimet, mert nem akarok belepusztulni az allergiába. Ám sokkal szívesebben venném azt, ha volna módom valamit tenni ellene – például szívesen rááldoznék nyár elején negyven órát, vagyis öt munkanapot az életemből, ha egy civil szervezet (lehet az párt is, egye fene) megszervezne egy országos parlagfűirtást. Profin, komoly logisztikai háttérrel, ahogy kell, előzetesen felmérve a fertőzött területeket. Egyszerűen nem hiszem el, hogy megfelelő kampánnyal ne lehetne erre a feladatra akár több százezer önkéntest is megszólítani, így pikk-pakk le tudnánk kaszálni azt a bizonyos, legfertőzöttebbnek számító hétszázezer hektárt, jelentősen könnyítve milliók nyár végi traumáján.

Táblacsere az agráriumban - Magyar Hang

Az elmúlt nyolc év kormányzásának egyik nagy vesztese a környezet- és a természetvédelem.

Itt a lehetőség az induló (vagy akár már létező) pártoknak: tessék zászlóra tűzni a parlagfű- és korrupciómentes Magyarországot! Ha az első akadályt megugorják (és van rá három évük, miért ne sikerülne), az legalább egymillió szavazatot jelent a következő választásokon. Még akkor is, ha csak a felnőtt allergiások fele szavaz rájuk. Az legalább húsz százalékot jelent listán. És akkor a Parlamentben már egy jó tapasztalattal a hátuk mögött foghatnak neki a program másik felének is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.