HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Szenvedők pár...

Szenvedők pártja

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az hittem, hogy rosszul látok: az MTI híre szerint a közszolgálati tévében, vagyis egész pontosan az M1-en nyilatkozta azt egy allergológus szakember, hogy a világ országai közül Magyarország a legfertőzöttebb parlagfűvel, és láthatóan képtelen a kormány érdemben csökkenteni a problémát. Nékám Kristóf fokozta: egyértelmű, a szigorú szabályozás és büntetés nem hozott eredményt, hiszen nemcsak magánkertekben, köztereken, de állami földterületeken is rengeteg nő.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy az elmúlt húsz esztendőből tizenkettőben a Fidesz és csatolt részei voltak hatalmon. Ebben a periódusban a statisztikák alapján az allergiások száma a többszörösére nőtt, és jelenleg a magyar lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. Többségük a parlagfű pollenjére (is) allergiás. Ha a tendencia folytatódik, a szakértők arra számítanak, egy-két évtizeden belül minden második magyar érintett lesz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Én már jó pár éve szenvedek augusztusban-szeptemberben a parlagfű pollenjétől. Mindig nem lehet elutazni az országból (ráadásul hónapokra kellene menni), idén sem tettem. Hiba volt, mert a hét végén rosszabbul voltam, mint valaha. Úgy alakult, hogy több száz kilométert kellett vezetnem vidéken, ahol konkrétan fulladoztam – vasárnapra annyira begyulladt a szemem, hogy képtelen voltam hazavezetni az autót, másnak adtam át a kormányt.

Bajban a parlagfű-allergiában szenvedők – Magyar Hang

2,5 millió embernek kell számolnia Magyarországon a parlagfűallergia okozta tünetekkel. Idén jelentős lesz a pollenterhelés.

HIRDETÉS

Hétfőn arról olvastam, az idei pollenszezon legdurvább hétvégéjén vagyunk túl, és ez az év sokkal keményebb, mint a tavalyi – tíz éve nem volt ilyen magas a parlagfűpollen koncentrációja a levegőben. Egyetlen növény egymilliárd (!) pollent képes a levegőbe szórni, és a szakértői becslések alapján mintegy ötmillió hektár területen nő parlagfű itthon, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.

Ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a területe, 10 milliárd forintra is rúghatna a bírságok összege – ehhez képest a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint tavaly a bírságokból befolyt összeg nem haladta meg a harmincmilliót.

A fenti potom összeggel szemben Magyarországon a szenvedők évente 40 milliárd forintot költenek gyógyszerekre, hogy enyhítsék tüneteiket. Én eddig nem voltam hajlandó gyógyszert venni, de nagyon úgy tűnik, kénytelen leszek feladni az elveimet, mert nem akarok belepusztulni az allergiába. Ám sokkal szívesebben venném azt, ha volna módom valamit tenni ellene – például szívesen rááldoznék nyár elején negyven órát, vagyis öt munkanapot az életemből, ha egy civil szervezet (lehet az párt is, egye fene) megszervezne egy országos parlagfűirtást. Profin, komoly logisztikai háttérrel, ahogy kell, előzetesen felmérve a fertőzött területeket. Egyszerűen nem hiszem el, hogy megfelelő kampánnyal ne lehetne erre a feladatra akár több százezer önkéntest is megszólítani, így pikk-pakk le tudnánk kaszálni azt a bizonyos, legfertőzöttebbnek számító hétszázezer hektárt, jelentősen könnyítve milliók nyár végi traumáján.

HIRDETÉS

Táblacsere az agráriumban – Magyar Hang

Az elmúlt nyolc év kormányzásának egyik nagy vesztese a környezet- és a természetvédelem.

Itt a lehetőség az induló (vagy akár már létező) pártoknak: tessék zászlóra tűzni a parlagfű- és korrupciómentes Magyarországot! Ha az első akadályt megugorják (és van rá három évük, miért ne sikerülne), az legalább egymillió szavazatot jelent a következő választásokon. Még akkor is, ha csak a felnőtt allergiások fele szavaz rájuk. Az legalább húsz százalékot jelent listán. És akkor a Parlamentben már egy jó tapasztalattal a hátuk mögött foghatnak neki a program másik felének is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A mama nem adja fel

A büdi cigánytelepen élő Margó nagyi és népes családja számára az elmúlt hónapokban a vírus volt a legkisebb gond. Riport.