HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Erős vezetőre...

Erős vezetőre vár Európa

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Emlékeznek még Jacques Delors-ra? Vagy éppen José Manuel Barrosóra? Hiába hívta volna őket Henry Kissinger, egyenes választ nem kapott volna az Európai Unió álláspontjáról. Ugyanígy csak egy báb volt az Európai Bizottság élén Jean-Claude Juncker, s éppúgy elfelejti őt is néhány év múlva Európa, mint elődeit. Mindegyiküknek fel kellett volna előbb hívni az aktuális német, francia és brit vezetőt, hogy véleményt formálhassanak. Erre azonban már évtizedekkel ezelőtt sem volt idő, ma pedig még kevésbé.

HIRDETÉS

Mindhárman azt a nagyok alkuira alapuló, bizonytalan és cselekvésképtelen Európai Uniót testesítették meg, amelyből az európai választók egyre kevésbé kérnek. Azét az Európai Unióét, amely a gazdasági érdekekre figyelve eldöcögött ugyan, de egy kontinens ügyeinek intézésére képtelen volt. Futott az események után; ahol tudott, ott tüzet oltott, ám ennél többre már nem futotta. Így aztán a mind látványosabban tehetetlenkedő Európa gazdasági nagyhatalomként egyre kevésbé számított globális pólusnak. Mondjuk ki, ebben az értelemben marginalizálódott. Közben mind jobban belefeledkezve a jólétbe, elnehezedett, elszakadt a választóitól, és a megnövekedett kihívások közepette lassan működésképtelenné vált.

Flaszter 40. – Lehet a haza ellenzékben? | Magyar Hang

Ebből az alibizésből azonban már egyre kevesebb választó kér. Döntést várnak Brüsszeltől olyan halogatást nem tűrő kérdésekben, mint a brexit, a migráció vagy éppen a klímaváltozás. Ezt azonban nem kapják meg. Mindenekelőtt azért, mert nincsenek már olyan karizmatikus, igazi súlyú, meghatározó politikusai, mint volt egykoron Helmut Kohl vagy éppen Jacques Chirac. Akik képesek voltak átlendíteni a közösséget a tehetetlenségi erején. Akik addig nem engedtek senkit felállni az asztaltól, amíg döntés nem születik.

A mai vezetők okosan tudnak hallgatni, egyensúlyozni az érdekek között, mint Angela Merkel, vagy ambiciózusan a belpolitikai problémáikat eltakarni az európai aktivitással, mint Emmanuel Macron. Mellettük még el-elbohóckodik vagy épp alibizik egy Guy Verhofstadt, egy Frans Timmermans, akik mögött nem áll igazi erő. Mint ahogy az eddig elhallgatott dolgokat kimondó Matteo Salvini és Orbán Viktor mögött sem. Az egyiket országuk gazdasági csőd szélén egyensúlyozó helyzetével, míg a másikat az európai értékek megsértésével revolverezik a nagyok. Azoknak a befolyásos országoknak a vezetői, akik kézben tartják az európai ügyek irányítását. Megkötik az alkuikat, de a jövőről nincsenek igazi vízióik.

HIRDETÉS
Kötöttfogás 40. – Orbán-Gyurcsány, Orbán-Gyurcsány, Orbán-Gyurcsány… | Magyar Hang

Ebből a helyzetből aligha jöhetett ki más eredmény, mint ami a mostani választásokon megszületett. A hagyományos pártcsaládok gyengültek, de annyira nem, hogy megkerülhetőek legyenek, a liberálisoktól a zöldeken át az úgynevezett euroszkeptikusokig a feltörekvő régi-új erők pedig nem erősödtek meg annyira, hogy átvegyék az irányítást. Nincs ebben persze semmi új, csak az Európai Parlamentbe is megérkezett a bizonytalanságokkal, sokszínűséggel teli, a régi és az új erők küzdelmével jellemezhető átmenet kora. Az a világ, amelyben szituatív szövetségek köttetnek, amelyben gyengül az ideológiai kötődés, és erősödik az összefogás az érdek mentén. Sokkal bonyolultabb, mint az ezt megelőző, ám jobban leképezi a valóságot. Így aztán örüljünk ennek, s a jelenlegi patthelyzetben ne a problémákat, hanem az esélyt lássuk meg.

A most lezajlott választások legfőbb pozitívuma, hogy közelebb hozták a lakossághoz Európát. „Köszönhető” ez a világ felgyorsulásának, és nem utolsósorban az Európai Uniót eddig irányítók teszetoszaságának. A választók kikényszerítették, hogy az európai politika végre valahára izgalmas legyen, az Európai Parlamentbe megérkezzen maga a politika. Ami sokkal hangosabb, sokszor durvább lesz az eddig kizárólag háttéralkukon alapuló alibizésnél, ám lehetőséget teremt arra, hogy a valódi problémákról beszéljünk. Mert ezt akarják a választók, és ezt kívánják meg a sűrűsödő új kihívások is. Ebben a helyzetben előnyt élveznek a világosan beszélő, karizmatikus politikusok, de ez önmagában nem elég a dicsőséghez, ehhez nemcsak nagy hangra, hanem gondolatokra, és nem utolsósorban megfelelő mozgástérre is szükség van.

Véget ért a két nagy európai pártszövetség hegemóniája, az alkuk kora elé nézünk – percről percre | Magyar Hang

Az átmenet korszakát még valószínűleg egy simulékonyabb, ezzel a jelenlegi status quót alapjaiban fenntartó vezető áll majd az unió élén, de a helyzet az elkövetkező öt évben megérik egy igazán markáns vezető megjelenésére. Addig is az Európai Unió a „kicsiket” már megkerülni képtelen kompromisszumokon, immár remélhetően valódi vitákban kiérlelt alkukon keresztül tanulja az igazi politizálást. Épp itt volt az ideje, s talán még nem késő.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/22. számában jelent meg, 2019. május 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...