Dollárcseléd

Dollárcseléd

Rákay Philip producer beszédet mond a teljes Aranybulla sorozat stábvetítésén, amelyen meghívott vendégek is részt vettek az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. december 22-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pillanatig úgy tűnt, hogy Rákay úr (tudjuk, ugye: ő az, aki Kálmánról a Fülöp angol változatára „magyarosított”) emberi módon is tud viselkedni. Őszintén szólva ilyesmit én nem reméltem tőle, amióta volt szerencsétlenségem látni azt a videót, amely aközben mutatta a Zenetévé műsorvezetőjét, hogy a nézői leveleket olvasta és véleményezte. Ezzel szemben mostani nyilatkozata tényleg némi tisztességről és kulturáltságról árulkodott.

Történt ugyanis, hogy egy sokak által Lázár János szócsövének tartott hódmezővásárhelyi portál többször is minősíthetetlen hangon bírálta Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, mert az találkozott a város polgármesterével, akit Lázár (tudjuk, ugye: ő az, aki szerint akinek nincs semmije, az nem is ér semmit) nemes egyszerűséggel hazaárulónak minősített, és akinek választóit demokratikus hevületében megfenyegette, hogy semmilyen kormányzati forrást sem kapnak, ha ismét Márki-Zay Péterre találnának voksolni. Nos, a Navracsicsot becsmérlő média-gyöngyszemnek a többségi tulajdonosa Rákay úr, aki egy minapi nyilatkozatában elnézést kért a durván kikezdett kormánytagtól „a szerepüket súlyosan félreértelmező kollégái helyett is”, és bejelentette, hogy meg kíván válni a portáltól.

Úgy tűnik, ez a gesztus a vásárhelyi polgármestert is meglepte, de örömmel és rögtön bejelentette, hogy az önkormányzat szívesen és jó áron megvásárolná az üzletrészt. Ezen a ponton aztán kiderült, hogy Kálmánka jól fésült, öltönyös, polgári szólamokat zengedező álcája mögött nincs érdemi változás, pusztán annyi, hogy a sajtónak nyilatkozva már legalább nem trágárságokba csomagolta gyalázkodó véleményét, amely szerint „futóbolondokkal, hazát árusító dollárcselédekkel” nem szokott üzletelni.

Kezdem az elején: futóbolond. Kétségtelen, hogy MZP nagyon sok stratégiai, taktikai és kommunikációs hibát vétett, különösen a ’22-es választások előtti kampány alatt, ennek ellenére tiszteletet érdemlő teljesítmény is áll mögötte. Kikerestem néhány adatot: ’19-ben a szavazatok 57,3 százalékával nyerte meg a polgármester-választást, ’21-ben 56,7 százalékot, 371 ezer voksot kapott az előválasztáson és lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, ’22-ben pedig kikapott ugyan az országgyűlési képviselőségért folytatott harcban, de ekkor is 43,7 százalékot ért el. Kérdezem: Rákay Fülöpöt hol, kik, mire választották meg bármikor is?

Ugyan a kormánypropaganda (és nyomában Rákay fidesznyik) előszeretettel hangoztatja a szerintük kifogásolható dolláradományokat, de, ugye, a dicső magyar történelemben számtalanszor fordult elő, hogy szükség esetén legnagyobb nemzeti hőseink is kértek segítséget külföldről, a német-római császártól, a Vatikántól, a francia udvartól, az orosz cártól, törököktől, Habsburgoktól. Rákóczit vagy Kossuthot talán még a legszigorúbb magyarkodók se ítélnék hazaárulónak. Egyelőre. (Mellesleg: én biztosan nem tudom, mi az igazság, de – éppen egy amerikai forrásból – olvastam olyat is, hogy az Action for Democracy csak néhány gazdag magyar adományait közvetítette, akik egy esetleges ellenzéki győzelem esetére is be akarták volna biztosítani magukat.)

Végül engedtessék meg nekem egy kissé pikírt kérdés: ha MZP dollárcseléd, akkor, ugye, mindenki más futóbolond, aki az egyre romló forintokért lett csicska?

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját