Orbánéknak elemi érdeke lenne kibékülnie az új lengyel kormánnyal – Reptér Mitrovits Miklóssal

Orbánéknak elemi érdeke lenne kibékülnie az új lengyel kormánnyal – Reptér Mitrovits Miklóssal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy erővel kezdett neki a korábbi nemzeti-konzervatív kormányzat által kiépített rendszer lebontásának a Donald Tusk vezette új lengyel kormány. De vajon mit sikerült eddig elérniük? Mit gondolnak erről a lengyelek, mellettük áll-e a közvélemény? Jobb lett-e a lengyel közmédia? És vajon megtartanak-e bármit az előző kormányzat által bevezetett intézkedésekből, avagy mi lesz a családtámogatással, a lombikbébi programmal vagy az abortusz kérdésével? Várható-e bármiféle változás a gazdaság vagy a külpolitika terén? Magyar szempontból pedig a legfontosabb kérdés: vajon milyen lesz a két ország viszonya, ami Ukrajna és az orosz invázió miatt már a korábban Fidesz-szövetséges PiS-kormány alatt sem volt felhőtlen? Lesz-e párbeszéd a magyar és az új lengyel kormány között, és ha igen, mire számíthatunk? Mitrovits Miklóssal, az NKE Közép-Európa Kutatóintézetének polonista tudományos főmunkatársával beszélgettünk.

Az e heti brüsszeli percekben az Ukrajna és az uniós költségvetés miatt összehívott EU-csúcsról és arról beszélgettünk tudósítónkkal, Arató Lászlóval, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő vajon végül miért állhatott el a korábban lebegtetett vétójától.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.