HIRDETÉS
Kezdőlap Sport Hogyan veszte...

Hogyan vesztette el Borkai Zsolt Orbán Viktor bizalmát?

HIRDETÉS

Rejtélyes és máig tisztázatlan körülmények között bukott meg a Magyar Olimpiai Bizottság élén Borkai Zsolt. Pedig fideszes beágyazottsága elvileg ezt lehetetlenné tette volna, de Orbán Viktor valamiért nem bízott benne. Az olimpiai bajnokból lett sportvezető kicsivel több mint egy éve ugyanúgy járt, mint azok, akik ellent mertek mondani a miniszterelnöknek.

HIRDETÉS

Alig több mint egy éve Kulcsár Krisztián vezeti a Magyar Olimpiai Bizottságot. A szervezet elnöklése azonban messze nem ugyanazt jelenti, mint a korábban, ugyanis a kormány a riói olimpia után kivette a kassza kulcsát az akkori elnök, Borkai Zsolt kezéből. Egy törvényváltoztatás révén a pénzosztás helyett csupán utazásszervezésre és szakmai javaslattételre korlátozta a MOB szerepét a magyar sportban. Mindezt a riói olimpiai eredményekre hivatkozva, ugyanis a politikai döntéshozók kétharmada úgy tartotta: a nyolc aranyérem nem igazolta eléggé a sportba áramoltatott állami milliárdok hasznosulását. Onnantól a sportállamtitkárság kezelte a pénzosztást.

Persze nem Rio volt az igazi ok: sokkal inkább az, hogy Borkai többször is a „mozgalom” íratlan szabályaival ment szembe. Ezért hirtelen egyre több kormánypárti sportpolitikus kezdte mondogatni, hogy mekkora probléma, hogy Borkai polgármesterként Győrben él, ezért nem tud napi szinten részt venni a MOB munkájában. Érdekes, ilyesmi a korábbi köztársasági elnök, a már nem doktor Schmitt Pál esetében fel sem vetődött, pedig ő Svájcban és Madridban élt elnöki ciklusa alatt. Borkai azonban nem támogatta a kormány hithű rajongójaként elkönyvelt színész, Eperjes Károly győri színházigazgatói pályázatát; és amúgy nagyon helyesen nemet mondott a Quaestor milliárdos bűncselekményei után összeomlott győri foci elvtelen támogatására is. Információink szerint mégsem ez vezetett az Orbán és Borkai közötti elhidegülés legdöntőbb momentumának.

A politika miatt kellett távoznia Kemény Dénesnek

Úgy tudjuk, a legmagasabb politikai szintről üzentek neki, mennie kell. Távozásával az utolsó nem fideszes vezetésű látványsportág is „elesett”.

Hanem a tavaly Győrben rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). Amely a sportolók számát tekintve simán felvette a versenyt a budapesti vizes világbajnoksággal. Úgy tudjuk, a közbeszerzésekkel busásan kibélelt EYOF-rendezéssel telt be a pohár, ugyanis Borkai győri polgármesterként – ismét csak nagyon helyesen – nem a Fidesz csúcsoligarcháit, hanem a helyi vállalkozókat és cégeket részesítette előnyben a rendezést övező milliárdos fejlesztések kivitelezésekor. A színfalak mögött feszülő harag a legdurvábban Rio de Janeiróban csúcsosodott ki. Orbán Viktor több napig volt az olimpia helyszínén, és két fogadást adott: egyet az úszóknak, egyet a kajakosoknak. De semelyikre sem hívta meg a szintén Rióban lévő Borkait. Ahogy informátorunk fogalmazott, „nagyon hülyén nézett ki, ahogy a magyar sport első emberét negligálta a miniszterelnök úr”. Ezután nehezen követhető döntések vezettek Borkai végzetéhez: a gyanakvás légkörében először indoklás nélkül és azonnali hatállyal elbocsátotta korábbi harcostársát, a szintén olimpiai bajnok Szabó Bencét. A főtitkár után a kommunikációs igazgató következett, majd jött a MOB elnökválasztó közgyűlése.

HIRDETÉS

Egy éve három jelölt indult: Borkai, a korábbi elnök, Szabó Bence, a kirúgott főtitkár, és az ismeretlenségből néhány héttel a választás előtt előlépett Kulcsár Krisztián. Hitelt érdemlő információnk szerint Borkai egy percig nem gondolta, hogy a saját, fideszes emberei ellene fognak szavazni, így valóban döbbenten konstatálta: Kulcsár Krisztián váratlan érkeztével lezárult egy szakasz az életében. A meglepően magabiztos Kulcsár-győzelmet – ugyancsak megbízható információnk szerint – Schmitt Pálhoz köti a Fidesz-vezetés. Schmitt ugyanis ügyesen lobbizott a MOB-tagok között, hogy kit kell támogatniuk. Bármilyen furcsa, de a korábbi köztársasági elnök szava még a kivéreztetett bizottságban is olyan súlyú, hogy informálisan ő vezeti. Pedig a MOB-ban már tényleg nincs se pénz, se hatalom. Legfeljebb reprezentálni lehet a díszvacsorákon. Keresve sem lehet erre megfelelőbb szakembert találni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 10. számában jelent meg, 2018. július 20-án.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még? Itt megnézheti.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Sós Sziklák Völgye

A hetvenes években mindenki indián szeretett volna lenni. Nem űrhajós, mert az űrhajósokat túlzásba vitték, és a sci-fi korszak csak később következett.