Gyurcsány Ferenc: „Nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás”

Gyurcsány Ferenc: „Nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás”

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 2024. február 24-én (Fotó: DK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2022-es hatpárti ellenzéki együttműködés választási veresége miatt az ellenzéki választókat akkora csalódás érte, hogy a kegyelmi botrány okozta instabilitásig nem volt politikai mozgás Magyarországon. A Magyar Péter „jelenség” erre az instabilitásra adott válasz – mondta Gyurcsány Ferenc a POLIP Közéleti Tábor politológushallgatói előtt Szokolyán, ahol a diákok kérdéseire válaszolt. A Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott, a Magyar Péter jelenség többet árt ellenzéki oldalon, mint kormányoldalon, de a legkevésbé a DK-nak okoz kihívást, sokkal inkább a többi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc szerint Magyar Péter hajlandó elfogadni a Fidesz világát, ha nem Orbán Viktor vezeti. Vagyis neki csak személyi problémája van a rendszerrel, míg a DK kritikája az Orbán-rendszer iránt súlyosabb, elvibb természetű.

A Telex beszámolója szerint arról is beszélt, hogy most nagyjából minden második ellenzéki szavazó a DK környékén van. Szerinte „nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás.” Mindezt arra válaszolta, hogy 2006-ban az őszödi beszéd után nem kellett volna-e inkább lemondani. Szerinte téves állítás, hogy az államférfiúi gesztus, az a lemondás, mert egy kormányfő feladata nem a lemondás, hanem a bizalmatlansági indítványra való reagálás, azaz szerinte az volt a helyes lépés, hogy a parlamenttel megerősíttette az iránta való bizalmat. Úgy látja, hogy jelenleg a Fidesznek az az érdeke, hogy őt leszedje, és ő addig van, amíg mögötte elegendő választási támogatás van.

Azt mondta, hogy mindenki, aki az ellenzéki oldalon feltűnt, „a Fidesz halálos célkeresztjébe került”, és bele is bukott, rajta kívül: Vona lemondott a Jobbik választási kudarca után, jobb lett? Nem. Amikor a Momentum elnöke lemondott, jobb lett? Nem. Ha ő lemondana, az destabilizálná a demokratikus rendszer maradékát – mondta.