HIRDETÉS
Kezdőlap Sport 120 milliónyi...

120 milliónyi közpénzbe kerül az FTC 120 évére való emlékezés

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

120 év büszkeség – hirdeti címlapján Ferencváros önkormányzatának kétheti lapja. Nagyon úgy tűnik, az FTC-évforduló kapcsán az utódoknak nem sikerült felnőni az elődök színvonalához, de ez legalább százhúsz millió forintnyi közpénzbe kerül.

A különféle ferencvárosi főrumokon többen úgy fogalmaznak, a városrészt „teleszemetelték” fémkeretes szerkezetekkel, és valóban elképesztő mennyiségű plakátot helyeztek ki. Az önkormányzati lap szerint összesen 785-öt, a klubhoz szorosan kötődő helyszíneken. A kiállítást az FTC és a IX. Kerületi önkormányzat közösen hozta létre, fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere. A túlbuzgó plakátolás miatt a kerületi szülők arra panaszkodnak, a parkokban futkározó gyerekeiket lehetetlen szemmel követni a plakáterdőben. A Ferencvárosi Torna Clubot egyébként 1899. május 3-án alapították a Bakáts tér 14 szám alatt, „Erkölcs, Erő, Egyetértés” jelmondattal.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Ezen a képen éppen a Középső-Ferencvárosban lévő Kerekerdő park látható – bár nem a világ közepe, ide kereken ötven plakát jutott. Nem tudom elképzelni, hogyan kötődhet szorosan a klubhoz, hiszen a Lázár Ervin mesehőseiből gyúrt szoborral is díszített közterület nem is létezett a Fradi életének első száz évében – a városrehabilitáció során lebontott háztömb helyén hozták létre 2003-ban. 

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Összesen 17 közterületen van a kiállítás, ha valaki mindet bejárja és nem felejt el bepecsételni az eseményre kiadott füzetbe, akkor – a készlet erejéig – egyedi Fradi-pólót kap ajándékba. A főbb helyszíneken kirakott ismertető táblákat a Ferencváros „első számú szolgái”, Kubatov Gábor klubelnök és Bácskai János polgármester írják alá. Szép dolog a kezdeményezés, de a kivitelezés minősége azt sejteni, hogy talán nem a méltó múltidézés volt a legfontosabb. Van olyan tábla, amely már ki is dőlt (vagy a kábelezés miatt kidöntötték, nem tudjuk), de a fotónkon jól látszik, hogy a kiállítás leszedése után milyen lyukak maradnak a parkokban. Nem látszik a koncepció sem, vagyis mely helyszínen milyen rendezési elv alapján rakták ki a fotókat.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Nem csak a parkokat lepték el ugyanis a „120 éves a FTC” nevű fotófesztivál képei, hanem egyes utcákat is. Ezt például a Thaly Kálmán utcában, a SOTE elméleti tömbje előtt fényképeztük – ha leszedik a fémkereteket, lábanként több járólapot is ki kell cserélni a jókora lyukak miatt. Kubatov Gábor egyébként arról beszélt a megnyitón: „120 év telt el erkölcsben, erőben, egyetértésben. Kérem, ameddig erőnkből telik tartsuk fenn ezt a klubot, még legalább ennyi ideig, ugyanezen elvek mentén!”

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Az antigrafitti laminátummal (bármit is jelentsen ez) ellátott plakátokkal van jó néhány probléma. Ha már az emberek tájékoztatása a cél, akkor lehetnének informatívabbak: például ennek a képnek a képaláírásából kiderül, hogy „Már nem hajóval, hanem repülőgéppel, de az úti cél változatlan: 1961-ben is irány Dél-Amerika.” Az, hogy ki utazik és miért, nem tudja meg az információra szomjazó utókor.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Nem járunk jobban ezen kép előtt ácsorogva sem. „Az 1929-es dél-amerikai túra egyik állomása, a csapat Montevideóban állt fényképezőgép elé. 1929.08.02.” Arra viszonylag hamar rá lehet jönni, hogy nem valamelyik női csapatról van szó, de hogy a képen látható urak milyen sportot űznek, az nem derül ki. Ha megpróbáljuk kilogikázni, azonnal kizárhatjuk a focit, mert csak tízen vannak, ráadásul  a földön ülő, fekete kabátos köpcös férfiről nem pont a fittség jut eszünkbe. Marad a vízilabda, esetleg a férfi-kézilabda verzió. 

HIRDETÉS
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Nehezen értelmezhető ezen kép és az aláírása is. „Családlátogatáson a ferencvárosi labdarúgók egy része a Dominikai Köztársaságban, Santo Domingóban, 1960.” A csapa másik része oda emigrált és meglátogatták a családjukat? Vagy kinek a famíliájánál volt a vizit és miért? És ezt miért érdekes nekünk 2019-ben? A Ferenc téren kiállított fotók nagy részénél hasonló a probléma: vagy teljesen érdektelen kép (például tevén ülő sportoló Egyiptomban), vagy nem tudni, hogy éppen milyen sportágról van szó és a pillanat miért érdekes számunkra.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

Másik gond, hogy sok kép egyszerűen banális – egy közepes fotós bármely mérkőzésen tucatjával készítene hasonlókat. A fenti kép abban kivétel, hogy valóban fontos pillanatban készült – a képaláírásból kiderül, hogy a ferencvárosi női kézilabdacsapat kispadja éppen Kovacsics Anikó utolsó percben szerzett góljának örül a Bajnokok Ligájában. Igaz, BL-meccsből is van idényenként közel egy tucat, de mindegy – s ha már pontosan tudják, hogy a kép 2018. október 14-én készült, igazán megtisztelhették volna a szerzőjét azzal, hogy kiírják a nevét.

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang
Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

A fotós ugyanis pont olyan alkotó, mint egy könyv írója, ám egyetlen képnél sem találni a szerző nevét. A régieknél lehet magyarázat, hogy nem tudják, de a tavaly készült fotóknál ez nem mentség. Annál is inkább, mert minden egyes kiállított fotó jobb felső sarkán ott maradt a fájl neve (ennél például FTC_1117), ami rendkívül slendrián kivitelezésre utal.

Csak megismételni tudom: talán nem a megemlékezés volt a legfontosabb, hanem az, hogy elköltsenek pár tíz (száz?) millió forintot. Megkérdeztük az önkormányzatot, mennyi a „120 éves az FTC” szabadtéri kiállítás összköltségvetése, ki döntött a kiállítandó képekről, ki állja a cechet és hogyan választották ki a fémkeretek kivitelezőjét és ki ő – hétfő reggel az önkormányzat sajtóosztálya azt válaszolta, kérdéseinkkel forduljunk a Fradi kommunikációs osztályához.

Közben azt is megtudtuk, a kilencedik kerületi önkormányzat százmillió (!) forinttal támogatta az évforduló kapcsán a klubot, ráadásul épp a héten lesz egy következő testületi ülés, amelyen további húszmilliót terveznek rá megszavazni. Minderről a 123/2019-es számú előterjesztés árulkodik, amelyben a következő, jól eldugott mondat is szerepel: „A 120 éves FTC támogatásának végső tervezett összege 120 000 eFt, így további 20 000 eFt előirányzatot biztosítunk.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,554lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek