Bravúros döntetlennel a továbbjutás küszöbén a Ferencváros

Bravúros döntetlennel a továbbjutás küszöbén a Ferencváros

A ferencvárosi Oleksandr Zubkov több lövést is eleresztett a meccsen, sajnos ezúttal egyik sem talált kaput (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy biztos, sokan állították a sorsolás pillanatában, hogy a Fradi számára a Bajnokok Ligája csoportköre felé vezető úton a harmadik selejtező kör lesz az igazán vízválasztó, ugyanis a Dinamo Zagreb már európai mércével mérve is jó csapat. Ráadásul a horvát bajnok remek formában van, hiszen a 2019–2020-as szezonban nemcsak mind a hat meccsét megnyerte eddig, de 15 rúgott gólja ellenében csak egyet kapott, míg a BL-ben a grúz Szaburtalo Tbiliszit idegenben 2–0-ra, otthon 3–0-ra győzte le. A Dinamo utoljára még áprilisban szenvedett vereséget, amikor Eszéken alulmaradt 2–1-re a Kleinheisler Lászlót is a soraiba tudó NK Osijektől. Miután a Fradi a Debrecen után a Zalaegerszeg elleni bajnokiját is elhalasztotta, így a zöld-fehérek egyelőre csak a BL-ben játszanak. Persze, nagy kérdés, mi lesz akkor, ha a Ferencváros bejut valamelyik kupasorozat csoportkörébe… Kihagyják tán a teljes őszi szezont?

Mindenesetre a horvát bajnok úgy kezdte a találkozót, mintha az élete múlna rajta, és amíg a 3. percben Dibusz még védeni tudta Dani Olmo bombáját, addig a Zagreb játékosa a 7. minutumban már nem hibázott: előbb ballal kötényt adott Sigérnek a Fradi 16-osán belül, majd jobbal kilőtte a jobb sarkot. Hidegzuhany a zágrábi estében, és néhány pillanatnyi csendet követően azonnal rákezdett a mintegy 2000 fős Fradi-tábor, érezve, a csapatnak bizony nagy szüksége van a támogatásra.

A hetedik percben Dani Olmo a zágrábiaknak szerezte meg a vezetést, ám a Fradi egyenlített, és kedvező helyzetben várhatja a jövő heti visszavágót (Fotó: HRT Sport/Twitter)

Mindenesetre a zöld-fehéreket felébresztette a kapott gól, kiegyenlítődött a mérkőzés, és a 16. percben egy szemre is tetszetős akció végén Zubkov lövésébe az utolsó pillanatban belépett egy horvát láb, így gól helyett szöglet lett a vége a támadásnak. Aztán a 20. percben a bíró bebizonyította, igenis létezik a lengyel–magyar barátság, mert Blazic kezezését követően büntető helyett nagyvonalúan továbbot intett. Mindenesetre a második negyedórában inkább Fradi-akciókat láthattunk, ám igazi gólhelyzetig nem jutottak el Szerhij Rebrov játékosai, hacsak Skvarka 30 méteres szabadrúgását nem számítjuk annak, amely egyébként ki is perdült a zágrábi kapus kezéből. Hátul a ferencvárosiak védelme sokkal masszívabb lett, és az örökmozgó Dani Olmót felváltva faragták a védők, hogy elvegyék a kedvét a fickándozástól. Az utolsó percekben újra nekidurálták magukat a horvátok, ám nagy nehezen kivédekezték Heisterék, és amikor a védők már nem értek oda időben, akkor ott volt Dibusz, mint Hajrovic életerős lövésénél, és nagy bravúrral védett.

A második félidőben ugyan a Dinamo lépett fel támadólag, ám az első igazi helyzetet mégis Livakovic kapuja előtt jegyezhettük fel, amikor egy Haratin–Nguen–Skvarka kontra végén Zubkov lövését a zágrábi kapus imája és Stojanovic lába hárította szögletre. A labdabirtoklásban már jobbak voltak a zöld-fehérek, ám ezt még nem sikerült gólra váltani. Egészen az 59. percig, amikor a zsinórban harmadik szögletet követően Nguen lövését ugyan Livakovic hatalmas kiütötte, ám Sigér belefejelt a kipattanóba, és annak ellenére megítéltékb a lengyel ítészek a találatot, hogy az nem ért el a hálóig, de a labda teljes terjedelmével átment a gólvonalon.

Azonnal ritmust váltott a Dinamo, és a 65. percben a Dvali-Heister duó szerencsétlenkedésének köszönhetően Hajrovic ezer százalékos gólhelyzetbe került, ám a Fradi hatalmas szerencséjére gól helyett nyolc méterről eltörte a felső lécet. Bjelica mester először nem akart hinni a szemének, majd percek alatt lekapta a pályáról a ziccert hibázó szélsőjét. Mindeközben Zubkov megint lövőhelyzetbe került, ám ezúttal a kapus védte az életerős bombát. A horvát bajnok egyre-másra vezette az akciókat, ám egyrészt a védelem, másrészt Dibusz mindig a helyén volt, ráadásul a Fradi kontrái ekkor már sokkal veszélyesebbek voltak, mint a meccs első felében.

A Dinamo mindent egy lapra tett fel, és előbb Stojanovic elképesztő szólója végén Dvali a gólvonalról tisztázott, majd a 81. percben Dibusznak kellett 2 másodpercen belül kétszer védenie. Mindenesetre Rebrov azonnal cserélt, és megerősítette a védelmet Civic és a védekező középpályás Ihnatenko beküldésével. Terve tökéletesen bevált, hiszen az eredmény nem változott, és így a Ferencváros bravúros döntetlent ért el a horvát bajnok otthonában, így abszolút a kezébe vette a sorsát. A Zágrábban megrajzolt i betűre egy hét múlva a Groupamában teheti fel a csoportkört – BL vagy Európa-liga – jelentő pontot a Fradi. Erre az eredményre már igenis büszke lehet a magyar bajnok!

 

Bajnokok Ligája, selejtező, 3. kör, odavágó

Dinamo Zagreb (horvát)–Ferencváros: 1–1 (1–0)

Zágráb, Maksimir Stadion, 18 ezer néző. Jv.: Raczkowski (lengyel)

Dinamo Zagreb: Livakovic – Stojanovic, Leskovic, Peric, Leovac – Gojak (Moro, 69.), Ademi, Dani Olmo – Hajrovic (Majer, 69.), B. Petkovic (Gavranovic, 76.), Orsic. Vezetőedző: Nenad Bjelica.

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Ihnatenko, 89.), Nguen (Civic, 83.) – Szihnyevics (Lanzafame, 78.). Vezetőedző: Szerhij Rebrov.

Góllövők: Dani Olmo (7.) illetve Sigér (59.)