A Celtic Budapesten is lefocizta a Ferencvárost

A Celtic Budapesten is lefocizta a Ferencvárost

Bogdán Ádám kapus és Eldar Civic, a Ferencváros, valamint Anthony Ralston, a skót Celtic játékosa a labdarúgó Európa-liga G csoportjában, a negyedik fordulójában játszott Ferencváros-Celtic mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2021. november 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hetek haloványabb szereplése miatt nem túl rózsás a hangulat a Ferencváros háza táján. A helyzet komolyságát jelezte, hogy szerdán az FTC elnöke, Kubatov Gábor is megszólalt, elismerve, hogy „hullámvölgybe” került a csapat. A Ferencváros szurkolói oldalán, az Ulloi129.hu-n megjelent interjúban a klubvezető azt is leszögezte, továbbra is biztos benne, hogy jó döntést hoztak Peter Stöger szerződtetésével.

A mezőnyhöz képest egy meccsel kevesebbet játszó Ferencváros a bajnokságban egy ponttal lemaradva második a Kisvárda mögött, míg az Európa-liga kiírásában három forduló után nulla ponttal utolsó volt a csoportjában a kezdő sípszó előtt. Két éve, amikor szintén az Európa-ligában szerepelt a zöld-fehér alakulat, a 3. forduló után egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel, 4 ponttal állt az akkor Szerhij Rebrov vezette alakulat. Igaz, az Espanyol, CSZKA Moszkva és a Ludogorec egy picit gyengébbnek tűnő csoport volt az idei Bayer Leverkusen, Betis és Celtic trióval szemben, ám talán inkább a két évvel ezelőtti teljesítmény számított átlagon felülinek, a jelenlegi inkább realitás.

Ilyen előzmények fényében lépett pályára hazai pályán a Ferencváros a skót Celtic gárdájával. A találkozó favoritja továbbra is a glasgow-i zöld-fehérek voltak, akik két hete is 2-0-ra nyertek. A Ferencváros leginkább a tartásáért akart küzdeni, illetve az El-csoport harmadik helyéért, amely kupatavaszt jelenthetne az FTC-nek. Az eddig megszokott keretet Stöger kicsit megkeverte: a kapuban Bogdán kezdett, míg a mezőnyben Zubkov és Somália is a kezdőben kapott helyet; Mak, vagy épp Ryan Mmaee pedig ezúttal a kispadra ülhetett le.

A meccs a lehető legrosszabb forgatókönyvvel indult: a harmadik percben Civic egy negyed osztályban is kínos labdaeladását követően Abada a tizenhatos jobb sarka elől passzolt az FTC-nek az előző fordulóban is gólt szerző japán Furuhasinak, aki kicselezte Blazicot és könnyedén kilőtte a jobb alsót, 1-0. A bekapott gól után keményen nekiálltak faragni egymást a csapatok, egy Zubkov arcát érő odacsapás után Welsh kapta az első sárgát. Mikor azonban a vendégek elkezdtek volna megnyugodni, jött a Ferencváros egyenlítése a 11. percben! Egy flegma skót felszabadítást füleltek le a hazaiak, ebből Zubkov futott el a jobbon Tokmac passza után, majd az ukrán az ötös sarka elől jobbal középre adta nagy erővel, a bevetődő Juranovicról pedig nagy ívben a kapu jobb alsó sarkába pattant a labda, 1-1. Úgy kellett ez a ferencvárosi gól, mint egy falat kenyér. (A találatot végül Juranovic öngóljaként jegyzőkönyvezték.)

Az öröm azonban nem tartott sokáig, a 23. percben megint előnybe került a Celtic. A nem túl veretes teljesítményt nyújtó Civic lőhetett kapura, de gyenge lövését Hart fogta; ebből indult aztán a skót kontra, egy elfutás után az előző meccsen is remeklő Jota cselezgetett 4 hazai védő között, majd 18-ról rásuhintotta, a labda Vécsei hátán kissé megpattanva a bal kapufáról bepattant, 1–2.

Miközben a Fradinál elsősorban a középpályán, a támadások kezdetén sok volt az apró hiba, pontatlanság, addig Jota továbbra is elemében volt. A 31. percben a tizenhatos bal szélén kavargatott futsalosokat megszégyenítő mozdulatokkal Blazic és Somália között, csak felrúgva tudták megállítani. A meccs e szakaszában több veszélyes szabadrúgást végezhettek el a vendégek a magyar kapu előtt; szemmel láthatóan ismét a Celtic dominált. Ami ugyanakkor szembetűnő volt, 35 perc alatt 14 szabálytalanságot követtek el a csapatok (nyolcat a Fradi, hatot a Celtic), ami kifejezetten soknak számított. A FTC támadásai sajnos a félidőhöz közeledve is nagyon körülményesek voltak. A 42. percben Abada kevergetett a ferencvárosi büntetőterület jobb oldalán, majd kipasszolta a labdát Turnbullnak, aki jó 22 méterről durrantotta kapura, a lövést azonban Bogdán egy szép vetődéssel leszedte. A félidő előtt Zubkovnak volt egy elfutása, ám a talán vele szemben kicsit szabálytalankodó Juranovicot nem tudta megkerülni, cserébe meglapogatta egy kicsit az arcánál fogva, így ezzel a szabálytalansággal ért véget az első 45 perc.

A második félidő eleje a kapufákról szólt. Előbb a 48. percben Zubkov sarkalt Tokmac elé a Celtic tizenhatosának jobb sarkánál, a norvég pedig azonnal kapura suhintotta a labdát, ami nagyot csattant a felső lécen. Három perccel később egy jobb oldalról elvégzett szabadrúgást követően, a beívelt labdát Ralston fejelte el játszi könnyedséggel Blazic mellett, a labda ekkor is a kapufán csattant.

Az 57. percben mindenkiben megfagyott a vér: egy indítást követően a labda átrepült Blazic feje fölött, amivel Furuhasi indult meg nagy lendülettel Bogdánra, aki mellett átemelte a labdát, ám Blazic visszaérve bravúrosan mentett a gólvonal előtt. Két perccel később azonban már nem úszta meg újabb góllal a Fradi: a rém körülményes Tokmac elhagyta a labdát, amiből villámgyors ellentámadást vezetett a Celtic, McGregor Furuhasit indította, aki a jobb szélen felfutó Abada elé passzolt, aki pedig éles szögből ellőtte Bogdán mellett, 1-3. Itt eldőlni látszott a mérkőzés.

A 67. percben cserére szánta rá magát a hazaiak mestere: az erejével teljesen elkészült, a szurkolók által keményen kifütyült Tokmac helyett Ryan Mmaee lépett pályára, Zachariassent pedig Mak váltotta. Nem sokkal később a vendégek is cseréltek: Forrest jött Abada, Jakumakisz Furuhasi helyett, míg Johnston az ezúttal is életveszélyes Jota helyére érkezett. Az ezt követő percekben a Fradi többet próbálkozott ellenfelénél támadni, de erőtlenek voltak a kísérletek. Még Szánthó Regő is bejött Zubkov helyett a 81. percben, közben izgalmas dolgok nem történetek a pályán. Leszámítva, hogy a Fradi kemény mag elkezdte kántálni az „auf Wiedersehen, auf Wiedersehen” rigmust, ami félreérthetetlen üzenet volt Peter Stöger vezetőedző felé.

Amikor pedig már többen elindultak haza, és elbóbiskoltak a tévé előtt, jött Uzuni, és Ryan Mmaae passzából úgy 20 méterről irtózatosan kilőtte Hart kapujának jobb felső sarkát, 2–3. A gól után minden tartalékát bevetette az FTC, nyomtak és mindent megpróbáltak az egyenlítésért. Az ellenfél közben láthatóan úgy húzta az időt, hogy a Fradi térfelén késztették szabálytalanságokra a hazaiakat. A reflektorfényt szemmel láthatóan kedvelő portugál bíró a végén 4 percet hosszabbított, ám nem sikerült újabb gólt szerezni, a szurkolók pedig igen indulatosak voltak a lefújást követően is.

Az FTC vereségével 4 meccs után is nulla ponttal utolsó a csoportjában. Ezzel pedig eldőlt, hogy a magyar bajnoknak esélye sincs a kupatavaszra, mivel bárhogy alakul a következő két El-meccse, csoport utolsó lesz az idei kiírásban. A kvartett másik meccsén a Leverkusen leiskolázta a Betist, és 4–0-ra nyert.

Európa-liga, G-csoport, 4. forduló
Budapest, Groupama Aréna, 16 501 néző
Vezeti: Fábio Veríssimo – Rui Teixeira, Pedro Ribeiro (portugálok)

Ferencváros–Celtic: 2–3 (1–2)
Gól: Juranovic (11, öngól), Uzuni (86.) ill. Furuhasi (3.), Jota (23.), Abada (59.)
Sárga lap: S. Mmaee (89.), ill. Welsh (9.)

Ferencváros: Bogdán – Somália, Blazic, S. Mmaee, Civic (Cabraja 73.) – Laidouni, Vécsei (Loncar 73.) – Tokmac (R. Mmaee 67.), Zachariassen (Mak 67.), Zubkov (Szánthó 81.) – Uzuni. Vezetőedző: Peter Stöger

Celtic: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Welsh (Scales 87.), Juranovic – Turnbull, Bitton, C. McGregor – Abada (Forrest 68.), Furuhasi (Jakumakisz 67.), Jota (Johnston 68.). Vezetőedző: Ange Postecoglou

A mérkőzést követően Stöger a szurkolókkal kialakult helyzetről is szólt az értékelőjében. „Amikor az ember ilyen könnyű lehetőséget ad az ellenfélnek a gólszerzésre, azt nagyon sok munkába kerül kijavítani, nem lehet ilyen hibákat elkövetni. Összességében nagyon sokat dolgoztak a fiúk, én egész elégedett vagyok, az volt az érzésem, hogy próbálkozni akarnak, gólt akarnak szerezni, de ez nem volt elég. Az ember persze nem lehet teljesen elégedett, hiszen pontot akartunk szerezni, de úgy gondolom, jó teljesítményt nyújtottunk. Az elvárás nagyon magas volt, de az ellenfél egy nagyon jó csapat. A második félidőben, amikor a játékosaim kifutottak a pályára, mindenkiben az volt az érzés, hogy készek vagyunk harcolni. A szerencse nem a mi oldalunkon állt ezen a meccsen. A Fradi nagy klub, de ebben a ligában vannak még nagyobb különbségek az ellenfelekhez képest, amit úgy lehet kezelni, hogy dolgozunk tovább és idő kell ahhoz, hogy a munka eredménnyel is párosuljon. Baj, ha a szurkolók nem képesek arra, hogy időt adjanak a játékosoknak, a fejlődéshez és az előrelépéshez ugyanis idő kell. Ez nem üzenet a szurkolóknak. Nem nekem kell idő, hanem a játékosoknak. Rendben van, hogy az elvárások magasak, hiszen a Fradi egy nagy klub, de itt egy nagyon fontos kupáról beszélünk, ehhez a szinthez nekünk még idő kell. Nagyra értékelném, ha mindenki kész lenne arra, hogy időt adjon a játékosoknak – nyilatkozta a Ferencváros edzője az M4 Sportnak.

A Ferencváros legközelebb november 25-én mérkőzik majd meg Sevillában a Betisszel. A magyar bajnok utolsó meccsét a kiírásban majd december 9-én játssza a Bayer Leverkusennel szemben.