Magyarország–Ciprus: 1–0-s győzelem az Eb előtt

Magyarország–Ciprus: 1–0-s győzelem az Eb előtt

Nemanja Nikolic (b), Bolla Bendegúz (j) Marco Rossi, a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya a Magyarország - Ciprus barátságos labdarúgó-mérkőzés végén Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 4-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél év után újra hazai nézők előtt játszott péntek este a magyar labdarúgó-válogatott! A közelgő, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra való utolsó előtti felkészülési mérkőzését játszotta a csapat. Nem túl erős ellenféllel: az újpesti Szusza Ferenc stadionban a ciprusiak ellen próbálhatta ki Marco Rossi szövetségi kapitány a játékosai formáját.

A kis stadionnak az az előnye, hogy az újságírók is pontosan láthatták, ki mikor érkezik a VIP-be: Szíjjártó Péter külügyminiszter például immár hagyományos módon a gyerekeivel és Dzsudzsák Balázs korábbi csapatkapitánnyal érkezett.

A meccs dátumára való tekintettel (június 4, a trianoni döntés évfordulója) a B-közép is egy hatalmas molinóval (Hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában!) és bősz „vesszen Trianon!” rigmusokkal készült.

Egyik válogatottnak, a Paks csatáraként idén a hazai bajnokságban gólkirályi címet szerző Hahn Jánosnak minden bizonnyal emlékezetes napja ez, ugyanis egyenesen a kórházból jött a meccsre (délután megszületett első gyermeke, egy kislány), majd újoncként mindjárt a kezdőcsapatban kapott helyet a magyar válogatottban. 

A kezdőrúgás előtt egy perces gyászszünettel emlékeztek a május 20-án elhunyt világhírű magyar játékvezetőre, Puhl Sándorra.

A cserejátékosok volt Nagy Ádám (ő kisebb sérüléssel bajlódik, így előre tudni lehetett, hogy pénteken nem lép pályára), Szalai Ádám és Willi Orbán is, és hát a legnagyobb ígéret, Szoboszlai egy hónapok óta tartó makacs sérülés miatt teljesen kimaradt az Eb-keretből. Őt a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában még maga Orbán Viktor is megemlítette: a miniszterelnök arról beszélt, nem boldog attól, hogy Szoboszlai Dominik nem fog játszani. Egyúttal jobbulást kívánt a sportolónak és minden játékosnak sok sikert kívánt.

Az első komoly helyzetre egészen a 36. percig kellett várni, de abból mindjárt gól lett: Varga Kevin lapos beadását Holender még nem találta el, de a második hullámban üresen érkezett a dunaszerdahelyi DAC-ban játszó (tessék, június 4!) Schafer András a léc alá bombázott, 1-0! A 22 éves középpályásnak egyébként ez volt az első gólja a válogatottban. Az eredmény a félidőig nem változott, így előnnyel vonulhattak a magyarok az öltözőbe.

A második félidőben a kapus Gulácsit Dibusz Dénes váltotta, Kleinheisert pedig Loic Nego, és előbbinek háromszor is be kellett avatkoznia a ciprusi támadásoknál. A második félidő elég eseménytelenül csordogált, valamiért még a tizenhatoson is a passzokat erőltettük a lövés helyett. A szövetségi kapitány lehetőséget adott még öt játékosnak (Willi Orbán, Bolla Bendegúz, Nikolics Nemanja és Nagy Ádám) hogy aztán a 85. percben kapjunk egy jogos tizenegyest.

Nikolics állt a labda mögé, félmagasan a kapu jobb oldalára lőtte, de a ciprusi hálóőr ki tudta bokszolni, így nem növeltük az előnyt. A végéig az eredmény nem változott, egy nem túl izgalmas mérkőzésen legyőztük Ciprust, de a franciák, portugálok és németek ellen több kell.