HIRDETÉS
Kezdőlap Tudomány Már a vaskorb...

Már a vaskorban is ittak sört Svédország területén

HIRDETÉS

Nagyüzemi sörfőzés nyomaira bukkantak régészek a Malmö és Lund között fekvő, a kora középkorig virágzó dél-skandináv kereskedőközpontban, Uppakrában.

HIRDETÉS

Elszenesedett, kicsíráztatott árpaszemeket találtak a Lund Egyetem kutatói a dél-svédországi Uppakrában – számolt be a felfedezésről a New Historian szakportál. A kutatást vezető Mikael Larsson archebotanikus szerint az egykori település ipari területeként azonosított régióban nagy mennyiségben talált árpamaradványok egyértelműen malátakészítésre utalnak. A leleteket Kr. u. 400 és 600 közé keltezik, így, mint mondják, ezek ritka, egyúttal az egyik legkorábbi bizonyítékok a dél-skandináv sörfogyasztásra. Ráadásul a körülmények alapján a kutatók egy sörfőzdét azonosíthattak, találtak például serpenyőket is, amelyekbe a csírázás után helyezték a gabonaszemeket. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a virágkorát Kr. e. 100 és Kr. u. 1000 között élő, a tengerparthoz közel fekvő kereskedelmi központban nagyüzemi sörfőzés folyt; az alkoholos italt nagy ünnepekhez, lakomákhoz készítették, illetve kereskedtek is vele.

A jelenlegi ismeretek szerint a sört mintegy 12 ezer éve is fogyaszthatták már Mezopotámiában, ahol annak készítésére hatezer éves nyomok is utalnak, de mintegy kilencezer éve már Kína északi részén is ihatták ezt az italt, ahogy például az ókori Egyiptomban is.

Az észak-európai sörfőzés korai történetét elsősorban azért nehéz rekonstruálni, mert az előbb említett térségektől eltérően a skandináv régióban a kora középkorig – írásbeliség híján – semmilyen írásos feljegyzés, forrás nem ismert róla. Mint Larsson megjegyezte, sok ásatáson találnak elszenesedett gabonaszemeket, akár nagyobb mennyiségben is, ám a leletkörülmények alapján rendkívül ritkán lehet azt bizonyítani, hogy azt sörfőzésre használhatták.

Korábban két helyszínen tudtak hasonló tevékenységet igazolni. Egy dániai ásatáson a Kr. e. első századra keltezhető környezetben, míg Skandinávia eddig legrégebbi sörfőzésre utaló nyomaira a második legnagyobb svéd sziget, Öland vaskori erődjében, Eketorpban bukkantak; ez utóbbit Kr. e. 500 körülre datálják. Ugyanakkor az ismertetett eredmények fényében Uppakrában a térség legkorábbi sörfőzdéjét sikerült most beazonosítaniuk.

HIRDETÉS

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,569lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Zsóri Dániel kapta a Puskás Ferenc-díjat

Zsóri Dániel, a Debreceni VSC focistája élete első felnőtt mérkőzésén szerezte a díjnyertes gólt. Lionel Messi lövését előzte meg az FTC elleni ollózása.

Nem gyom, gyógy