A Jobbik is ad befutó helyet egy roma képviselőnek

A Jobbik is ad befutó helyet egy roma képviselőnek

Jakab Péter és Varga Ferenc (Forrás: Jakab Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befutó helyet ad a Jobbik egy roma politikusuknak – ezt Jakab Péter jelentette be hétfőn délután. Ennek azért is van jelentősége, mert Márki-Zay Péter már számtalanszor ígéretet tett rá, hogy három cigány ember az ellenzék közös listájáról be fog kerülni az Országgyűlésbe. A Jobbik mellett eddig egyelőre csak a Párbeszéd döntött hasonlóan.

– Varga Ferenc egy nagyon tehetséges, tettre kész, szorgalmas fiatalember. Diplomás közgazdász, 2014 óta a szegvári roma nemzetiségi önkormányzat vezetője – így mutatta be Jakab Péter azt a politikusukat, aki ígérete szerint ott lesz a következő Országgyűlésben a jobbikosoknak fenntartott listás helyek egyikéről. A pártelnök azt szerette volna, ha Varga Ferenc már az előválasztáson is elindul, ám ott végül nem mérettette meg magát, mert úgy érzete, hogy cigányként nincs esélye nyerni.

A bejelentés nem véletlen. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje ugyanis számos alkalommal ígéretet tett rá, hogy három cigány képviselő lesz a következő Országgyűlésben a listájukról, vagyis a hat pártnak muszáj nekik helyet szorítaniuk az első nagyjából 40-45 név között.

A mostani jobbikos jelzéssel együtt eddig két roma kapott jó helyet, korábban ugyanis a Párbeszéd Berki Sándort, a párt kisebbségi és etnikai referensét írta be befutóra. Ez azonban még továbbra is csak két név. Az MSZP és a Momentum már korábban nyilvánosságra hozta, hogy kik kerülhetnének be a színeikben a következő parlamentbe, ott azonban az első néhány név között nincs cigány származású ember. Már csak a Demokratikus Koalíció az, amely pártról egyelőre nem tudni, hogy kiket juttatna parlamenti mandátumhoz, ahogyan azt sem, hogy helyet ad-e egy romának.

Az ellenzék közös listája tehát továbbra sem ismert teljes egészében. Habár korábban még azt ígérték, hogy még 2021-ben nyilvánosságra hozzák a neveket, ez azóta sem történt meg.