Kezdőlap Belföld Megvan az új ...

Megvan az új Nemzeti Alaptanterv tervezete, de még nem olvashatjuk

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megkapta az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét hétfőn – közölte a tárca a az MTI-vel. A minisztérium szerint az új alaptantervnek az a célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek.

HIRDETÉS

A minisztériumi véleményezés után „széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést” ígérnek, ezt követően kerülhet a Nat a kormány elé. A szöveg egyelőre nem került nyilvánosságra. Korábbi nyilatkozatok szerint 2019-ben vezethetik be az új alaptantervet, erről az Index írt részletesen.

Csépe Valéria, az új tantervért felelős miniszteri biztos tavaly az Indexnek adott interjújában azt mondta: az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség. A miniszteri biztos akkor azt is ígérte: az új alaptanterv középpontjában a gyerekek állnak, a tananyagot az ő érzelmi és értelmi fejlődésük üteméhez kell igazítani.

Az új tantervben az akkori nyilatkozata szerint nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati szemlélet, az ismeretek alkalmazása, a tantárgyakon átnyúló szemlélet, az anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák vagy a digitális írástudás.

Másfél évvel ezelőtt már nyilvánosságra került egy koncepció az új alaptantervről, amelyet a Népszava elemzett – az általuk megkérdezett szakértő nem feltétlenül volt elragadtatva tőle, nem beszélve arról, hogy a koncepció kidolgozásáról a napilap szerint hónapokig szinte semmit sem tudtak a köznevelési kerekasztalon kívüli szakmai szervezetek, de még a szakszervezetek sem. Holott maga a koncepció is azt tartalmazta, hogy az új alaptanterv kialakításának minden fázisában széleskörű, elsőként szakmai, majd társadalmi egyeztetés szükséges.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,158lájkolóTetszik
1,595követőKövetés
13,838feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Karanténba zárva – Magyar Hang-ajánló

Orbán Viktor és a Néppárt, Éger István-, Szalma Botond- és Zoboki Gábor-interjú, mitrovicai riport, 44 év után új polgármestert választ Ibrány. Keresse a friss számot!

Kiemelt cikkek