Megvan az új Nemzeti Alaptanterv tervezete, de még nem olvashatjuk

Fotó: Freeimages.com

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megkapta az új Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezetét hétfőn – közölte a tárca a az MTI-vel. A minisztérium szerint az új alaptantervnek az a célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek.

Hirdetés

A minisztériumi véleményezés után „széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést” ígérnek, ezt követően kerülhet a Nat a kormány elé. A szöveg egyelőre nem került nyilvánosságra. Korábbi nyilatkozatok szerint 2019-ben vezethetik be az új alaptantervet, erről az Index írt részletesen.

Csépe Valéria, az új tantervért felelős miniszteri biztos tavaly az Indexnek adott interjújában azt mondta: az iskolákban könnyebben olvasható szövegekre, az életkorhoz jobban passzoló tananyagra, mobilos vagy számítógépes játékokra, témanapokra, csoportmunkára van szükség. A miniszteri biztos akkor azt is ígérte: az új alaptanterv középpontjában a gyerekek állnak, a tananyagot az ő érzelmi és értelmi fejlődésük üteméhez kell igazítani.

Az új tantervben az akkori nyilatkozata szerint nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati szemlélet, az ismeretek alkalmazása, a tantárgyakon átnyúló szemlélet, az anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikáció, a matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák vagy a digitális írástudás.

Másfél évvel ezelőtt már nyilvánosságra került egy koncepció az új alaptantervről, amelyet a Népszava elemzett – az általuk megkérdezett szakértő nem feltétlenül volt elragadtatva tőle, nem beszélve arról, hogy a koncepció kidolgozásáról a napilap szerint hónapokig szinte semmit sem tudtak a köznevelési kerekasztalon kívüli szakmai szervezetek, de még a szakszervezetek sem. Holott maga a koncepció is azt tartalmazta, hogy az új alaptanterv kialakításának minden fázisában széleskörű, elsőként szakmai, majd társadalmi egyeztetés szükséges.

Hirdetés

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.