Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke

Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen 2019. február 12-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Lovász László az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az intézmény megcsonkítása miatt – írta a hvg.hu. Az értesülést az MTA sajtótitkársága megerősítette, ám a panasz részleteiről nem közöltek részleteket.

A portál birtokába került Lovász László akadémikusoknak írt levele, amely szerint „a kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvény két ponton sérti az Alkotmányt.

Palkovics jelöltje lesz az MTA-ról leválasztott kutatóhálózat vezetője | Magyar Hang

A Hvg.hu információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi alelnöke, Maróth Miklós kerülhet az akadémiáról leválasztott kutatóhálózat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) élére. A kinevezést hivatalosan holnap jelentik be. Maróth Miklós Palkovics László miniszter jelöltje, a portál információi szerint Lovász László MTA-elnök szinte az utolsó pillanatig gondolkodott, hogy elfogadja-e.

Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az MTA honlapján.