HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szakad az ola...

Szakad az olajár, ki tudja, hol áll meg

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány nyomán kialakult keresletcsökkenés miatt újabb 15 százalékkal estek a legfontosabb jegyzések, júniusi határidőre az északi-tengeri Brent nyersolaj ára már 17 dollár alatt jár. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint tartósan alacsony marad az olaj ára, így a hazai benzinkutaknál is olcsóbban jutunk üzemanyaghoz, amennyiben a forint nem gyengül jelentősen a dollárral szemben.

Az év eleje óta esnek meredeken az olajárak: míg januárban még hordónként 65 dollár volt a kőolaj világpiaci ára, márciusban már jócskán 30 dollár alatt maradt. Hétfőn pedig történelmi rekord dőlt meg a világ olajpiacán, mivel -37 dollárt ért el zárásban az amerikai könnyűolaj (WTI) májusi határidőre, vagyis az eladók már fizettek a vevőknek, csakhogy vigyék az olajat.

Az olajkereslet azért omlott össze, mert fizikailag beteltek az oklahomai Cushingban a tárolókapacitások, amely a WTI fizikai leszállításának pontja. Ennek egyik oka nyilvánvaló, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hirtelen töredékére csökkent a légi- és a szárazföldi forgalom. Mint Németh Dávid az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában közölte, míg a világgazdaság korábban napi 90 millió hordó olajat igényelt, ez mára napi 65 millió hordóra esett. A termelők nem tudták ilyen ütemben visszafogni a kitermelést, ezért teltek meg a tárolókapacitások.

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet.

A visszaeső kereslet mellett egy amerikai-orosz-szaúdi geopolitikai csörte is hozzájárul az olajár szakadásához. Szaúd-Arábia nemrégiben csökkentette az olajárakat és növelte a termelést. Sokan úgy vélik, hogy a szaúdi királyság tudatos geopolitikai érdekből tartja alacsonyan az árakat: nem csupán azért, hogy az amerikai versenytársakat, a palaolaj-cégeket tönkretegye, hanem azért is, hogy az alacsony áron eladott olajjal minél nagyobb részt hasítson ki a világpiacon. Az segíthet esetleg az árfolyamokon, hogy Oroszország nemrég azt nyilatkozta, további tárgyalások jöhetnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legutóbbi megállapodása kapcsán, amennyiben erre szükség lenne.

A szaúdiak és az oroszok legyilkolnák a palaolaj cégeket | Magyar Hang

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint most az jár jól, aki tartalékolni tud. A magyar benzinkutakon az amerikai WTI árzuhanása még nem igazán éreztette a hatását, hiszen Magyarországnak nem ez az irányadó, hanem a Brent-típusú nyersolaj.

Ennek megfelelően szerdától csak a gázolaj ára csökkent, hat forinttal – derül ki a Holtankoljak.hu-ról. A termékért átlag 323 forintot kérhetnek a kutaknál literenként, ami így is három és fél éve nem látott mélységet jelent. Péntektől az átlagár további bruttó 7 forinttal csökken, így literenként 316 forintba kerül majd az üzemanyag. A 95-ös benzin ára szerdán még 285 forinton maradt, de a Brent-olaj árváltozása miatt péntektől már bruttó 2 forinttal kerül majd kevesebbe, vagyis literenként 283 forint lehet az átlagár. Ez közel 11 éves mélypontnak számít, és szakértők szerint még jöhet további zuhanás. Pletser Tamás a Népszavának elmondta, a hazai üzemanyag-kutakon a benzinár 20 és a gázolajtarifa további 10 forint körüli esésére számít.

HIRDETÉS

De nagyobb csökkenésre már nem számíthatunk, mert lassan elérjük annak a költségnek a határát, amennyiért a Mol még képes nyereséggel ellátni a hazai töltőállomásokat. Hazánkban igen komoly jövedéki- és egyéb adók terhelik az üzemanyagárakat, amelyek mindenképp költségként jelentkeznek. Benzinnél mintegy nettó 120, gázolajnál pedig 110 forint a jövedéki adó, és egészen kreatív módon erre még áfa is jön.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,025lájkolóTetszik
3,812követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Minszkben szörnyű a helyzet, lőnek…”

Erőt gyűjtenek a hétvége előtt a tiltakozók, így csökkent a tüntetések hevessége. Békésebb hangot ütött meg Lukasenka, a csalással vádolt belarusz elnök is. A szabadon engedett tüntetők viszont szörnyű túlkapásokról számolnak be.